UNO PICCOLO RISOTO VERDE

Danas malo stresa oko Frana i škole. Nemam volje pisati. Poželio sam skuhati nešto lagano, a imao sam samo dvije tikvice. I tako, evo jedan mali, simpatični, lagani rižot.


Mali, brzi rižot

Sastojci:
2 male tikvice
1 šalica riže
1 šalica poriluka (ili jedna srednja kapula)
1 struk celera
1 struk peršina
1 česan luka
1 žlica maslinovog ulja
2 kućarina maslaca
1/2 dcl bijelog vina
origano, kopar
parmezan, sol

Priprema:
Rastopite 1 žličicu maslaca na žlici maslinovog ulja. Dodajte sitno sjeckani poriluk i celer. Provrtite par minuta pa dodajte luk, origano i kopar. Minutu-dvije vrtite a zatim dodajte na kockice izrezane tikvice. Miješajte i kad tikvice počnu puštat vodu, dodajte rižu. Sad morate konstantno miješati, dok se riža ne zacakli. Tada je treba preliti vinom. Smanjite vatru na pola i kuhajte dok vino gotovo ne ispari. Tada dodajte šalicu vode i manji kućarin soli. Lagano miješajte dok riža ne upije sve. Sad opet dodajte šalicu vode i smanjite vatru, da se riža manje kuha, a više da upija vlagu. Možete čak i napola poklopiti. Sad je vrijeme za dodati nasjeckani peršin. Iako je običaj da se doda vode 1:3, ovim načinom je moguće skuhati rižu s manje vode. Kad je riža gotova, skinite teću s vatre, dodajte još kućarin maslaca i žlicu parmezana. Dobro promiješajte i ostavite 10-ak minuta da se primiri.

Preporuka:
Rezultat je fenomenalan ako se podlijeva s kokošjom juhom!

Primjedbe

Popularni postovi