MAKNUTA JUHICA

Čime započeti priču o hrani ako ne s juhom?!
Ima li išta ljepše nego vrućom juhicom ugrijati dušu za hladnog zimskog dana? Ne samo zimi, već kroz sva godišnja doba, juha mi je simbol topline doma i obiteljskog ručka. Ona je vječni izvor ispiracije, isprobavanja, testiranja i gotovo uvijek ispadne savršena. Bilo da je to obični povrtni minestrone, bogata mesna s domaćom tjesteninom, gusta smiksana da djete nezna što jede, kineska, japanska, francuska, indijska, uvijek, baš uvijek uživam u spremanju i blagovanju.

Kad razmislim, u klasičnoj domaćoj juhi i nema neke velike komplikacije, mističnih pravila, tajnih sastojaka. Potrebno je samo pinkicu kvalitetnog mesa s kostima, par kapulica, mrkvica, celer, ako se potrefi pastrnjak, dva lista lovora, pet bodlji ružmarina, par zrna papra i sol. Ubacim još koju pomidoru, ponekad češnjak, đumbir kad zabrijem prema istoku. Pustim da lagano kuha 2-3 sata i eto veselja.

A to je tek početak umjetnosti zvane juha.
Danas vam nudim malo drukčiju juhu u kojoj se Sanja davi kad god je skuham. Lagana, ljetna, jednostavna.


Juha od krastavaca (kukumara)

Generalno radim juhe za 2-3 porcije, taman koliko možemo pojesti, jer nevolim previše pojesti a ni baciti. Ovo mi je taman mjera. Iskoristio sam male kornišone u ovoj verziji, jer je vrijeme kiseljenja pa su bili na akciji. Super su jer se ne raspadaju kuhanjem, a obožavam povrće al dente.

Sastojci:
1 manji kukumar
1 manja kapula
1 srednji kumpir
1 manji česan luka (češnjaka)
kurkuma, kopar
celer, peršin
papar, sol

Priprema:
Ogulite kukumar, presjecite ga napola i nasjeckajte tanko na polukrugove. Špice možete ostrugati, meni ne smetaju. Isto tako na listiće narežite kumpir i kapulu.
Na pola žlice maslinovog ulja i kućarin maslaca, lagano bacite kapulu. Šufigajte na srednjoj vatri tek toliko da kapula postane prozirna. Nikako ne smije zagoriti. Zatim dodajte kukumar, četvrtinu kućarina kurkume (ovo je samo za boju, pa nije obavezno) i pola kućarina suhog kopra (cijeli ako je friški). Zavrtite desetak puta sa žlicom, dodajte protisnuti česan luka (ili nasjeckan na tanke, tanke listiće). Zavrtite žlicom još desetak puta, dodajte kumpir i podlijte s 0.7l vode. Dodajte par listova celera i grančicu peršina. Posolite s pola kućarina soli. Pojačajte vatru i kad prokuha kuhajte na laganijoj vatri dok kumpir ne bude gotov.

Može se poslužiti s kućarinom kiselog vrhnja.

Preporuka:
Izvrsna je kombinacija kad se podlije juhom od domaće kokoši. Tada ne stavljati sol!!
Može i kocka za juhu, ali ajmo to izbjegavati.



Primjedbe

  1. Mmmmm poznata juhica i kužina :))
    Dilišssssss :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo,lagano bez komplikacije i savršeno lipo za vidit! Gladan fora čekam sljedeći recept!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi