OBLAČNO S ĆUFTAMA

Sinoć sam s dječicom gledao crtić "Oblačno s ćuftama". Umirao sam od smijeha, padaju hamburgeri, hot-dog, ogromna pizza razvaljuje grad, djeca se grudaju sladoledom.... Izvrsno! Ali kad je došao tornado od špageta sa šalšom suze su mi išle od smijeha. Ne znam kojem bolesnom umu je ovo palo napamet, ali volio bih ga upoznati.
SInhronizacija je vrhunska, i apsolutno podiže cijelu stvar.

I što je Fran poželio za danas? Špagete s kečapom i ćuftama, naravno.

E, pa, ajmo.

Špageti sa šalšom od pomidora i ćuftama

Sastojci:
0,5 kg mješanog mljevenog mesa
0,25 kg špageta
0,5 l pasirane pomidore
1 manja kapula
2 česna luka
1 grančica peršina
sol, papar
mrvicu šećera
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice vina
origano, bosiljak

Priprema:
Sitno nasjeckajte kapulu, luk i peršin. Na maslinovom ulju lagano zažutite kapulu, zatim dodajte luk i peršin. Nakon toga dodajte žlicu mesa, lagano ga popržite da izgubi crvenu boju, te zatim podlijte s 2 žlice bijelog vina. Ja koristim šiljegovo, a vi.... Kad vino ispari dodajte pasiranu pomidoru, posolite, popaprite, pošećerite, pooriganite i pobosiljkajte.
E sad, nek se kuha na laganijoj vatri 20-30 minuta, dok meso omekša.
Za to vrijeme posolite meso, dodajte par kapi maslinovog ulja, papar, origano i bosiljak. Može i mrvica curry-ja. Dobro izmjesite rukama i neka odstoji 10-ak minuta. Zatim mokrim rukama oblikujte kuglice veličine oraha i ubacite ih u brašno. Uvaljane u brašno pržite ih u dosta ulja na jačoj vatri. Obično mi ispadne oko 30-ak kuglica. Dok se to ispeče, bit će gotova šalša, pa ispečene ćufte ubacite u šalšu nek se kuhaju 5-6 minuta.
Skuhajte špagete al dente i prelijte ih šalšom. Na vrh stavite ćufte i pospite parmezanom.


Primjedbe

  1. Polpeteeeeeee :)

    Kod Šiljega danas isto mljeveno meso..ali na drugačiji način..
    DakleM,

    Seljačka pita s mljevenim mesom

    Za 4 osobe:
    2 žlice ulja
    1 velika kapule
    1 mrkva
    75 dkg mljevenog mesa (mješanog)
    2 žlice brašna
    3 dcl mesnog temeljca
    1 žlica pirea od rajčica (ilitiga konserve)
    2 žlice umaka Worcestershire (nije nužno)
    sol i papar

    Pire krompir
    1 kg kumpira
    3 dkg maslaca
    2-3 žlice vrućeg mlijeka
    15 dkg sira po izboru

    Sitno narezati kapulu i mrkvu, malo prepržiti, dodati mljeveno meso i pržiti dok ne izgubi crvenu boju. Dodati brašno te pržiti par min zajedno. Zatim dodati temeljac, konservu, umak Worcestershire, sol i papar. Poklopiti i kuhati na laganoj vatri 45 min.
    U međuvremenu skuhati kumpire, kad je skuhan ocijediti, dodati maslac i mlijeko, sol papar i sir. Sve dobro izmiješati, kao klasičan pire.
    Kad je umak gotov, staviti ga u vatrostalnu posudu, prekriti pireom i zapeći u pečnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 25 min, da površina poprimi zlatnosmeđu boju.

    Uz ovo jelo preporučamo Šiljegovo crno vino :)

    I to je to! Dobar tek!


    Budući da neznamo dodati još i fotkice, probajte pa ćete znati kako izgleda :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pošalji slike na moj mail, pa ću ih ja smontirat.

    MOK

    OdgovoriIzbriši
  3. Evo kume jedan sirotinjski,,ako bolje zvuci recesijski.

    OdgovoriIzbriši
  4. Skuhat puru kao i inace uz dodatak jedne sake crnog brasna,da nebude pregusta.

    Lagano je izlit u tepsiju i stavit da se zapece na 250 stupnjeva ,negdje oko 20 minuta.Prije toga izbodat je dobro pinjurom.

    UMAK ILI VAM GA TOČ:

    Na maslinovom ulju lagano poprzit luk i pancetu,dodat pamidore,po mogucnosti friske isjeckane,malo ljute paprike,petrusima dosta,soli po zelji. pustit da se udinsta dok se ne zgusne.

    Puru izvadit iz pecnice,izrezat je na kockice,stavit na vrucu puru fetu bilo kakvog sira deblje izrezanog i na vrh stavit pripremljeni toc.

    Jednostavno,brzo i ukusno,probaj kume pa javi.
    U SLAST!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan Josipa. Pravi recesijski. Ajde prvom prilikom napravi i fotkaj!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi