KISELIŠI

Gledam onaj zadnji post i ne mogu vjerovati kako mi vrijeme leti. Trči ovo, trči ono, posao, djeca... pa se srušiš na kauč, elem nebi li se odmorio, kad ono, preneš se u gluho doba noći, gasiš telku i uvlačiš se u krevet... Bit će bolje, ide proljeće!!

Što sam ono htio... e da. Daklem, prošlu jesen smo se igrali u kužini i glumili prosječne bakice i kućanice, kiseleći povrće. Kukumare, ciklu, paprike, pa malo ajvar i sataraš, pa namaz od balancane. Svašta smo isprobavali i uglavnom, sve se pojelo, nema više, a totalno sam smetnuo s uma da se nešto ovjekovječi receptićem i sličicom. Igrom slučaja, fejsbučeći sa sebi sličnima (pozdrav Silviju), natuknula se priča o čičoki. I vidi vraga, dopola pojedena jedna mala teglica ostala u hladnjaku. Odmah je pao zahtjev za receptićem, pa da ne duljim, isti slijedi. Fotka je koma, slikana mobilnim kinezom, u nekontroliranom osvjetljenju, pa nemoj da neko komentira budalaštine! OKEJ?

Ukiseljena čičoka (ili topinambur, ili tartuf, ili...)

Sastojci za 6 malih teglica:
cca 1 kg čičoke (odokativno, možda i malo više, nisam baš vagao)
330 ml alkoholnog octa (9%)
670 ml vode (da zajedno s octom bude litra, mala odstupanja su dozvoljena)
1 vrhom puna žličica soli
1 žličica šećera
1 mala kapulica (može i struk mlade)
2 lista lovora
par grančica peršina
3 zrna češnjaka
3 peperoncina (nije nužno)
1 žlica papra u zrnu
6 zrna pimenta


Priprema:
Čičoku dobro operite, iščetkajte i ako je jako grbava, rastavite na manje, zgodnije komade. Zatim je nasjeckajte na fetice debljine 1 mm. Ni pretanko, ni predebelo. Može i na mandolinu. Pazite na prstiće! Važno = odmah stavite u posudu s hladnom vodom i sokom od pola limuna, jer vrlo brzo oksidira i potamni, a to je onda bezveze. U loncu pomiješajte ocat, vodu, sol, šećer, lovor peršin i papar. Kad provrije kuhajte još 5-6 minuta na laganoj vatri. Sterilizirajte (ma jednostavno ubacite u vrelu vodu) staklenke. Dok su još tople, posložite narezanu čičoku, dobro je sabijte, pa dodajte u svaku teglu zrno pimenta, pola peperoncina i pola češnjaka, 1/6 male kapule i rasporedite papar iz rasola. Nalijte vrelim rasolom, dobro zatvorite i okrenite na poklopac 2-3 minute. E sad, možete je još dodatno pasterizirati, ali ako će se potrošiti unutar pola godine, nije potrebno. Neka odleži 2 tjedna, da se svi okusi sljube, a zatim....


Primjedbe

Popularni postovi