ŠAMBROLE

Zovu ih svakako, uglavnom šaum role, ali za metkovce, to su jedne i jedine šambrole. I to isključivo iz Mliječnog restorana, ustanove koja se s dolaskom demokracije, demokratski ugasila. Još su živa sjećanja na burek, domaći jogurt, kolače raznih vrsta, hrenovke s jajima, a najviše smo hodočastili radi šambrola. Ručno rađeno lisnato, šam opako sladak, lagano hrskav. Savršen u svojoj nesavršenosti, izmamio je solidne količine novčića od mog đeparca.
Pokušao sam u ZG naći nešto slično, u VG je jedna vrlo slična, ali ne, nije to ono što tražim.

Odlučili smo pokušati sami. Blizu smo, ali priznajem da su neponovljive. OK, sve smo smlatili časkom, jedva je ostalo za fotku. Nije komplikacija, probajte!

Šambrole

Sastojci:
1/2 kg lisnatog (smrznutog)
6 bjelanjaka
2 žumanjka
400 g šećera
2 žlice limunovog soka
2 žlice mlijeka
margarin za podmazivanje kalupa

Priprema:
Premažite kalupe margarinom, izvaljajte lisnato i izrežite na 24 dulje ili 48 kraćih traka, zavisno o veličini šambrole koju volite. Premažite tijesto smjesom žumanjka i mlijeka. Omotajte traku tijesta oko kalupa, tako da je premazana strana prema vani. Ispecite na 200°C, dok dobro ne porumeni, jer treba biti hrkavo. Bjelanjke sa šećerom mutite na pari, dok se šećer ne rastopi. Čim se počne zgušnjavati, skinuti s pare i nastaviti mutiti dok se šam ne ohladi. Još mlačnog uštrcajte ga u ohlađeno tijesto. Pospite šećerom u prahu i razvalite se!!

Primjedbe

Popularni postovi