PRASA

Postoje pojedine vrste povrća koje se u Neretvi uzgajaju fantastično, ali lokalne indijance dragi Bog i neka druga viša sila ne bi natjerale da ih jedu. Ma, OK, malo pretjerujem, ali od poriluka iliti prase bježe i ljudi i beštije. S druge strane, ja ga obožavam. Možda je razlika u pristupu i tehnici kuhanja, jer i ja mrzim one grozne raskuhane kaše, koji se u ZG zovu cušpajzi, ćušpajzi, ili kako već....


Apsolutno je izvrsna podloga rižotu umjesto ljutike, i kod mene ga mora biti, makar u dubinskom, već nasjeckanog. Nisu francuzi i talijani blesavi, ali možda bi našim ljudima nekako trebalo približiti namirnicu i načine upotrebe.

Eto, ja sam dao ideju, a sad je red na stručnjacima. Do tada, skromni prilog u vidu rižotića.

Rižot od prase i prasca

Sastojci:
1 šalica riže
1 srednji poriluk
1 puma šaka svinjetine od lopatice
1 grana celera
1 česan češnjaka
2 šalice temeljca od pečenih svinjskih kostiju (imalo se, ali može i mesna kocka, paziti na sol)
malo origana
sol, papar

Priprema:
Na 2 žlice maslinovog ulja zajedno baciti meso (nasjeckano na kockice od 2 cm), poriluk (nasjeckan na pola prsta debele polumjesece), i celer na sitne kockice, te mrvicu posoliti. Kad meso primi boju sa svih strana, a poriluk opusti, dodati pola šalice vode, sitno nasjeckani češnjak i origano. Neka se dinsta na laganijoj vatri dok meso bude napola gotovo. Dodati rižu, dobro je obložiti uljem i umakom, pa ubaciti jednu šalicu temeljca. Neka kuha na laganoj vatri uz povremeno miješanje. Kad riža upije gotovo sve, dodajte drugu šalicu temeljca i kuhajte dok riža ne bude gotova. Po potrebi dodajte kap vode, da ne zagori. Naravno, riža može upiti 3 puta veću količinu, pa pripazite. Neka ostane a dente, jer je raskuhana riža FUJ.

Primjedbe

Popularni postovi