NERETVANSKO SRCE

Kad odrastete u jednom tako fascinantnom kraju kakav je neretva, a niste "pravi" neretljanin, imate mogućnost sa sigurne udaljenosti i ponekad neugodne blizine promatrati karakter potomaka domagojevih gusara. Neobični su to ljudi, specifični. Nigdje u lijepoj našoj nećete naći tolike gostoljubivosti, imati tako dobre prijatelje, niti tako okrutne neprijatelje. Jedni će vam "dati krvi ispod vrata", dok će vam je drugi "piti na slamku".
Taj nevjerojatan kontrast, taj neretvanski Jin i Jang, očituje se i u ovom receptu.
Jedno divno srce (teleće, svinjsko, janjeće...), organ života, okupan u vinu, piću životne radosti i veselja, opržen demonskom ljutinom neretvanske ljute paprike i zakiseljen kvasinom "pobiglog" vina. Kao i uvijek, savršena usklađenost kontrasta rađa nešto novo, bolje i uzvišenije.

A sad dosta barbierijevske bajke, ajmo kužinat.


Neretvansko srce

Sastojci:
1/2 svinjskog srca
1 velika kapula
2 česna luka
2 pomidore
1 struk peršina
1 strukić celera
1 mala ljuta paprika
1 list lovora (zaboravio slikati)
1 grančica ružmarina (nisam imao)
2 dcl crnog vina
sol, papar, origano
acceto balsamico

Priprema:
Srce najprije podijelimo na 3-4 uzdužna režnja, a zatim vrlo tanko narežemo poprečno na listiće. Kapulu narežemo također na listiće, zatim celer, peršin i luk. Na 2 žlice maslinovog ulja udušimo kapulu, ljutu papriku, celer, lovor i ružmarin. Čim se zacakli dodamo meso i šufigamo dok ne ispari gotovo sva voda. Zatim dodamo nasjeckanu pomidoru, peršin i luk. Dočim pomidora počne puštat vodu podlijemo s dva kratka štrapaja vina. Šufigamo to tako nekih 4-5 minuta pa dolijemo ostatak vina i još 2 čaše vode. Tako, neposoljeno, kuhamo uru vremena. Onda posolimo s pola kućarina soli i kuhamo još uru. Pred sam kraj dolijemo žlicu (ili dvi, ovisno o guštu) acceta, popaprimo i posolimo po potrebi.

Prelijemo po puri, za koju recept slijedi.

Primjedbe

Popularni postovi