ZA ŠAKU KOKOSA

Ne znam kako to izgleda kod vas, ali nama često iza Božića ostane tona sastojaka za izradu kolača, koje više ne možemo ni gledati, a kamoli jesti. Tek ponekad, moju bolju polovicu uhvati napad rješavanja zaliha, da se ne bi, nedaj Bože, pokvarile, presušile, uhvatile plijesan, užestile i tako to. 
Ustalo nam je dosta kokosa, neplanirano, pa sam zamolio da nađe nekakav recept za suhe keksiće, koji navodno, manje debljaju. I tako je ona pronašla krasan mali receptić, a u slijedećih mjesec dana smo potrošili barem kilo kokosa, pekući za nas, frendove, kolege s posla. Svi smo oduševljeni. 


Mene asocira na miris Coopertona na ljetnoj plaži prepunoj preplanulih curetaka. 
Pa sad ti nemoj zagrist?!

KOKOS KEKS

Sastojci:
200 g glatkog brašna
1/2 kućarina soli
1/2 kućarina praška za pecivo
200 g maslaca
150 g šećer
150 g kokosa
par kapi ekstrakta gorkog bajama

Priprema:
Mikserom povežite maslac i šećer, pa dodajte brašno sol i prašak za pecivo. Nakon toga kokos i ekstrakt. Kad se sve ravnomjerno rasporedilo, bacite u hladnjak na pola sata, da se stisne. Oblikujte kuglice veličine oraha i rasporedite na papir za pečenje, solidno razmaknute. Pecite na 150°C, na gornjoj trećini visine, ili na 140°C s puhanjem (konvekcijom), na sredini. Čim malo porumene izvaditi. Bit će vrlo mekani, pa pažljivo vadite. Čim se ohlade, stvrdnut će se. Čim se stvrdnu, navalite!

Primjedbe

Popularni postovi