MAFIN ILI KAPKEJK?

Uopće me ne zanima ispravni naziv, ni porijeklo imena, niti griješim li kad nešto nazovem mafin, a trebao sam kapkejk. Meni je važno samo da ima čokolade, maslaca i šećera. I naravno da ih ima dovoljno. A nikad ih nije dovoljno!


Srećom, u UN dijeti ima i "kolačni dan", kad je potpuno legitimno za večeru smazati tepsiju kolača. Ona priča o 2 kolača ili 3 vanilin kiflice je greška u prijevodu. Jeste li ikad vidjeli američki roščić? Ima u njemu barem pola kila. Ja vidio svojim očima ;))


Evo jedan receptić, banalan, brz i osvježavajući. Kako ćete ga nazvati, odlučite sami!

MAFKEJK

Sastojci za 12 komada:
50 g kakaa
1 dl vrele vode
200 g brašna
1/2 žličice soli
1/2 žličice praška za pecivo
1/2 žličice sode bikarbone
125 g maslaca (ovaj put sam stavio margarin)
125 g bijelog šećera
50 g smeđeg šećera
2 jaja
1 dl kiselog vrhnja

Krema:
1 dl kiselog vrhnja
3 žlice namaza ala Nutela

Priprema:
Najprije izmješajte kakao i vodu. Zatim posebno zamiješajte brašno sol, prašak i sodu. U trećoj posudi mutite mikserom jaja i šećere nad laganom vatrom, da se maslac otopi i šećer počne otapati u maslacu. Skinite s vatre i miksajte dok se ohladi. Sad dodajte jedno po jedno jaje, mutite i dalje, pa dodajte kakao iz prve posude. Vrijeme je za dodavanje suhih sastojaka iz druge posude. Kad se sve dobro povezalo, dodajte vrhnje. Rasporedite smjesu u kalupe za mafkejk. Ovu varijantu punim do vrha, jer raste samo u visinu. Pecite na 180°C, oko 20 minuta. Neka se dobro ohlade. Za to vrijeme zamiješamo vrhnje i nutelu, pa dobijemo jednu osvježavajuću čoko kremu. Nabacite je na kolač kako vam je gušt. Možete prerezati vrh, pa puniti. Kako se vidi na fotki, žurilo se ugurati u usta što prije, pa nema visokih ocjena za umjetnički dojam.

Primjedbe

Popularni postovi