INDIJSKA MEDICINA V1.0

Indijci su pametni ljudi. Odavno su shvatili da zdravlje ide kroz želudac. Nije da nama dalmatincima treba to neko objašnjavati, ali imaju indijci par izvrsnih trikova u rukavu. Ayurveda postiže rezultate ravne konvencionalnoj medicini, a uspiju i ne upropastiti jedan organ liječeći drugi. No vratimo se spizi. 
Eto, bijah te sreće pa odradih par radionica kuhanja u Rajastani stilu, pojedoh sve i popih, pa s vremena na vrijeme navlačim bolesne mi prijatelje na neke finte. Kad treba očistiti tijelo od toksina, masnih naslaga, janjetine i teletine, okrenem se vegetarijanstvu. Pardon, dalmo-vegetarijanstvu, jer bez ribe je bez veze!
Osnova svake indijske kuhinje su chapati i subji, banalno jednostavni za pripremu, preukusni i zdravi. Problem jedino nastane u nabavci pojedinih začina, ali i to se da srediti. Halo Bing, i stvar je sređena.


Ajmo za početak pokazati jedanu neobičniju varijantu chapatija. U pravilu je uvijek od cjelovitog brašna uz dodatak crnog, da se digne količina glutena. Sad ćemo stvar malo "zakomplicirati"!


VRLO VAŽNA NAPOMENA! SVE JE LEGALNO, NAPRAVLJENO S PROIZVODIMA OD INDUSTRIJSKE KONOPLJE, MADE IN SLOVENIA! OK??

Chapati s konopljom

Sastojci:
2 čaše bijelog glatkog brašna
2 pune žlice konopljinog brašna
1/2 šalice mlake vode
navrh noža praška za pecivo
pinkicu soli

Priprema:
Prosijte konopljino brašno (krupne, tvrde dijelove možete upotrijebiti za lagani čaj) pa pomiješajte sve suhe sastojke zajedno. Dolijte vodu i zamiješajte glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke. Mora biti meko kao dlan. Nek se odmori 20-30 minuta poklopljeno vlažnom krpom. Zatim razdijelite na 10 jednakih dijelova. Razvaljajte na 1 mm i pecite na suhoj tavi, jaka vatra. E sad, pazite jako dobro! Prvo s jedne strane 30 sekundi, zatim na drugoj 30 sekundi i na kraju se još jednom okrene i lagano pritiskaju rubovi. Mora se napuhati u jastučić, jer se kuha parom iznutra. Još 10-15 sekundi, pa ja još malo zapečem i to je to. Slažite jednu na drugu, premažite s malo maslaca, ili maslinovog ulja, eto ja imam i konopljinog, pa prekrijte krpom da drži temperaturu. Poslužite uz apsolutno sve, umjesto kruha!

Primjedbe

Popularni postovi