I U INDIJI JEDU LJUTO, ZAR NE?

Pada, pada, danima već pada i lagano mi je dosadio. S nestrpljenjem očekujem zatopljenje i bljuzgu, kad nema nikakve šanse na posao stići čist. Hlače do koljena budu mokre, glibave. Ma divota!
Zato, u duhu optimizma, tamo gdje ga ima sve manje, zaglumimo da je ljeto, barem u kužini. Prva asocijacija ljeta u neretvi je šalša, sataraš, bilo kakav dobar toć, s ljutkastom notom, da nam otvori pore i poveća apetit. Čak i mušule znam napraviti arabiata, između ostalog i da se više popije.

Poželjeh mali odmak od tradicionalnog, a brate, nema ni domaćih pomidora, a ove "plastične" ne prakticiram koristiti. Maškara prošla u gusara obučena, pa iskombinirah recept iz raznih gusarskig tradicija naše male planete. Dakle, konzerva pomidore, začini u kombinaciji, afrika, indija, sicilija, 15 minuta i prolij po čemu god oćeš.

Gusarska šalša

Sastojci:
1 konzerva od 400 g sjeckane pomidore
2 česna češnjaka
1 komadić đumbira
3 klinčića
1 komadić cimeta
1 žličica crne gorušice
1 žličica kumina (indijskog)
1 žličica soli
1 list lovora
1 mali komadić ljute paprike (naravno, budi volja tvoja)
1/2 žličice smeđeg šećera
2 žlice maslinovog ulja
5 maslina bez koštice
10-ak kapara

Priprema:
Na ugrijano ulje bacite najprije sjeme gorušice, pa kad zapucketa maknite s vatre i dodajte kumin, lljutu papriku i grubo nasjeckani češnjak. Promješajte i vratite na vatru. Miješajte desetak sekundi pa dodajte pomidore. Dobro izmješajte i pričekajte da provre. U to dodajte klinčiće, cimet, lovor, đumbir u komadu, sol i šećer. Neka vrije na jakoj vatri 10-ak minuta, pa ubacite nasjeckane masline i kapare. Još 5 minuta i trebala bi ispariti većina vode. Gotovo! Izvadite cimet, lovor, đumbir i pariku. Možete propasirati, ali ja volim rustikalno. Trebalo bi biti dovoljno za dvije teglice s dječjom hranom.

Primjedbe

Popularni postovi