PLAVA TRAVA ZABORAVA

Ma nema tu filozofije, niti baze. Jednostavno, kad imate biljku čija konzumacija odagna sve crne misli, koja ti na kraju dana priušti odmor, dobar "reset" od politike, love, ljudi ... onda ta biljka zaslužuje "svetost". E pa, u mene doma je to RAŠTIKA. Užitak, još k tome i legalan!!
Naravno, sad očekujete bajku, basnu ili barem prispodobu. Nema! Ponavljam tek priču koju napisah već za jedan drugi blog, jer govori sama za sebe.

RAŠTIKA SA SUVIM MESOM


Zadržimo se ipak na “službenoj” i općepoznatoj recepturi raštike sa suhim mesom. Kod nas doma, priprema obično ide ovim tijekom. Najprije u malom vrtu najdraže punice uberem raštiku. Običavam brati samo vanjske starije listove i pustiti da mladi stalno izbijaju. Netom ubranu, ostavim dragoj ženi da je očisti. Ona će grintati, buniti se da ima hrpu posla za obaviti i reći da “kvragu i ja i opet raštika”, pa moram zbrisati iz kuće, tobože nekim poslom. Bježeći od grintave žene, neopaženo upadnem u zetovu pušaru, i uzmem... sve što uspijem dobaviti. Glavno da je dobro suho, po mogućnosti od prošle godine i da me zet ne ugleda. Kad donesem meso ženi, koja je već očistila i narezala listove, sad je vrijeme da je smirim, tako da joj izjavim ljubav, objasnim kako je divna, žena, majka, kraljica i u cijelu operaciju uključim punicu. Punicu je najlakše dignuti na foru mojim omiljenim rečenicama: “Ali mama, pa nitko to nije u stanju napraviti bolje od vas. Eto, mi smo sve pripremili!” Ozarenog lica, s neskrivenim zadovoljstvom zbog moga “skrušenog priznanja”, punica će od skromnih sastojaka, dugim i laganim kuhanjem stvoriti deliciju dostojnu Slaveka i Tomeka zajedno. Trebam samo pripaziti da ne pretjera s ljutom paprikom, jer joj ruka nesvjesno "bježi", grabeći 3-4 komada. Još preostaje primijeniti bajkovitu priču za punca, mada, čim namiriše raštiku, ne treba mu previše poticaja. Obično u mom slučaju to zvuči ovako: “Ne znam direktore što si to napravio, ali ove godine ti je vino savršeno. Odličan ti je omjer kiseline, šećera, alkohola, boja ti je rubinska. Fantastično je!”

Nakon motivacijskih govora, preostaje tek blagosloviti spizu, vino, ljude i cijeli neretvanski kraj, te prionuti teškoj zadaći pražnjenja lonca. Ako se i pojave “padobranci”, nema ljutnje, dodam još koji tanjur, čašu i nazdravim prijateljima i životu! Eto, tako ja kuham raštiku!

 








Primjedbe

Popularni postovi