JEDNOSTAVNO DOBRO

Napredak kroz odbacivanje modernog i povratak starome!


Glupost, floskula, politički stav, šansa?
Što bi bio vaš odgovor? Ili vam je pitanje besmisleno?


Dakle, cijela priča je počela raspravom o kvaliteti kruha kojeg kupujemo. Ne tako davno, do suza me nasmijao marketinški trik jedne naše poznate pekarske korporacije, u kojem se reklamirao "kruh bez aditiva". Ukusan, zdrav i skuplji, naravno! Zapitao sam se WTF mi trebamo aditive, ako je dovoljno brašno, kvasac, voda, sol, šećer. I tako dođosmo do recepture za kruh. E sad, kako smo ljubitelji i dobrog peciva, a i djetetu radim sendviče za školu, trebala mi je kifla koja se ne raspadne drugi dan, nije paperjasto-pamukasto bezvezna. Trebalo nam je nešto što ću ugrist i žvakat. 


I žena, majka, kraljica ga je iskopala, negdje s Coolinarike. Izvrstan je! Fora je u tome da je to stari pekarski recept bez aditiva. Brašno, kvasac, voda, sol i malo maslaca. Povratkom do napretka! 
A ovo je samo jedan od mora starinskih recepata, pa sad vi vidite.


Ako se želite riješiti aditiva, a imate vremena i volje se poigrati...

Obična vrhunska kifla

Sastojci:
1 kg glatkog brašna
10 dkg maslaca (može i margarin, ali...)
2 kućarina soli
2 kućarina šećera
25 g friškog kvasca (samo toliko)
4 dcl vode (tople, ne vruće nego tople))
1 žlica blage kvasine (pola kvasina, pola voda)
1 dcl mlijeka

Priprema:
Najprije zagrijte mlijeko da bude mlako i dodajte namrvljeni kvasac i šećer. Miješajte dok se kvasac ne rastopi. U posudu u koju ćete zamiješati tijesto stavite brašno, sol i rastopljeni maslac. Dodajte rastoljeni kvasac, vodu i žlicu kvasine. Jabučni ocat je super varijanta! E, a sad zamiješajte tijesto dok ne postane glatko. Pokrijte i ostavite na toplom da se diže 50-60 minuta. Nakon toga ga premijsite i ostavite još 25-30 minuta. Sad, pobrašnite radni stol, istresite tijesto i podijelite ga na 16 dijelova, te "balirajte", napravite kuglice. Neka sad i one odstoje pokrivene desetak minuta. Razvaljajte samo u jednom smijeru da dobijete elipsu, a zatim u istom smijeru zamotajte da oblikujete kiflu. Složite na papir za pečenje i opet ostavite da se diže nekih 15 minuta. Premažite kiflu vodom i pospite krupnom soli. Ne pretjerivati! Ispecite na 250°C, nekih 12-13 minuta. I, zaboga, pustite da se ohlade!

Primjedbe

Popularni postovi