TURBO LIGNJE

Sjećam se jedne zračne uzbune u ZG, devedeset prve. Zatekla nas je u sred grada, pa smo se odlučili skloniti kod stare prijateljice, u malom stančiću u Gundulićevoj. Bilo je prohladno i žudili smo za nečim toplim. Prija je odmah uletila s domaćim raka-stafom. Nismo stigli ni popit četvrtu turu, kad eto ti nje s tećom liganja. Na moje pitanje koga to čeka kad je pripremila lignje, odgovorila je da je imala friške i da ih je ovaj čas napravila. Bio sam zbunjen, brzinom spremanja, vrhunskim okusom. Od tog dana, u mojoj tekici s receptima se ovo jelo zove "Darijine pirjane lignje". Brzo, jednostavno, ukusno!!


Darijine pirjane lignje


Sastojci:
1/2 kg liganja
3 žlice maslinovog ulja
2 česna luka
1 struk peršina
sol, papar


Priprema:
Očistite lignje, tijelo izrežite na 2-3 komada. Glave (krakove) ostavite za neki drugi recept. U vatrostalnu (obavezno!!) posudu stavite ulje i lignje, dodajte sitno sjeckani luk i petrsimul. Stavite na laganiju vatru i poklopite. Par puta promiješajte. Gotovo je za 5-10 minuta. Ustvari, kad se zabijele i kad pinjurić prođe kroz njih. Paziti da se ne prekuha, jer će opet zažilaviti. PAZI! Tek kad je gotovo, posoliti i popapriti. 
E, sad, obavezno jesti uz dobar kruh, da se pokupi sav toć.



Primjedbe

  1. U mojoj tekici se zovu "Šufigane lignje":)) Jeli ih na Badnjak!

    OdgovoriIzbriši
  2. Šufigavanje je dalmatinski izraz za pirjanje. No, bitno je da su vrhunske, a ne kako ih zovemo.
    A čega se još nađe u toj tekici?

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi