SLATKI BOŽIĆ

Eto, prošao je još jedan Božić. Naravno, po dobrom hrvatskom običaju, obilježen preobilnim ručkom, večerom, 5-6 međuobroka, pravilnim izmjenama slatkog i slanog, pa opet slatkog, pa opet slanog....
Znate vi dobro što ja pričam. Počnemo s mezom, pa nastavimo s nečim konkretnim, po mogućnosti iz pećnice, obilno zalijemo vinčinom (ja crnim, vi po želji), pa presječemo kolačićima, pa kavica.... pa ispočetka. Poznato?

Svima nama "odozdo", apsolutni su kult i moraju se imati u velikim količinama vanilin kiflice. Božić jednostavno mora mirisati po kiflicama.
E, ove godine me moja draga iznenadila s lješnjak kiflicama, do te mjere da ih već nema. Priznajem, kriv sam! Zadnji čas sam se sjetio fotkati, par zadnjih komada, a onda smo uništili dokazni materijal.
Jednostavne su i predobre. Prefine, kaj bi rekli neki tu u Zagrebu.
Obavezno probajte!!


Lješnjak kiflice


Sastojci:
30 dkg brašna
10 dkg šećera u prahu
1 vanilin šećer
mrvičak soli
1 jaje
10 dkg mljevenih prženih lješnjaka
20 dkg maslaca - smekšanog


Priprema:
U prosijano brašno dodajte sve ostale sastojke i smiksajte onim nastavcima za tijesto. Kad se tjesto dobro povezalo ostaviti ga u hladnjaku 10-ak minuta da se malo stvrdne. Zatim rukom otkidati kuglice i oblikovati kiflice. Slagati ih na papir za pečenje i peći u pećnici na 180°C, 10-12 minuta. Taman da se lagano zazlati odozdo. Odmah vaditi na ravnu površinu i posuti šećerom u prahu.

Primjedbe

Popularni postovi