GRANATIRANA PROKULICA

Zima je stigla, a sa zimom stižu i bonsai kupusići. Ustvari kelj, ali koga to još briga. Prokulica (kelj pupčar) mi je jedna od onih ispaljenih biljaka koje bi rado uzgajao kao ukrasne. Izgleda kao neuspjeli genetski inženjering, kao gremlin kojem pupaju mladi po stabljici. Smiješno izgledaju, a za jest su fenomenalne. Obožavam ih svakako, samo pod ulje, s dva kumpira, podušene na maslacu i vinu, ma kako god.

Evo jedna malo raskošnija varijanta. Ustvari, banalno jednostavna i fenomenalna.

Gratinirana prokulica


Sastojci:
prokulica
maslinovo ulje
maslac
par žlica prezla
stručak petrsimula
žlica parmezana
malo origana i bosiljka
par zrna kima


Priprema:
Dakle, namjerno nisam dao količinu prokulica. Ideja je da uzmete onoliko koliko vam treba da prekrijete dno vatrostalne posude. Ako vas ima puno, složite u 2 reda. E sad, kad ste odredili količinu (naravno očišćenih) prokulica, zakuhajte lonac vode, posolite i ubacite 10-ak zrna kima. Kad provrije, ubacite prokulice i kuhajte 5-6 minuta. Nije ideja da se raspadnu, već da ostanu al dente. Dno vatrostalne posude prekrijte s par žlica maslinovog ulja, te dodajte ocijeđene skuhane prokulice. Sad rasporedite sitno sjeckani peršin, ne previše origana i bosiljka, sve prekrijte s par žlica prezla, pospite s malo parmezana. I najvažnije, prekrijte sve trakicama maslaca ili prelijte s lagano rastopljenim maslacem.
Zveknite u pećnicu na 220°C, dok se ne zazlati.
Jesti vruuuuućeeeee!!



Primjedbe

Popularni postovi