KEKSIĆI, KEKSIĆI...

Nova Godina 2011. Tek što nije!
Moja draga punica je poslala za Božić neretvanskih "oblizeka", ogromne dvije kutije od banana. U jednoj povrće, pršut, kobasice, sir, jaja. U drugoj mandarine, klementine i kivi. Hvala draga i jedina punice!!
Čim stignu klementine odmah se zamiješaju ovi keksići. Iako po receptu ide korica od naranče, s klementinom to postaje poseban doživljaj. Obično ih radimo za Božić, duplu dozu, no nikada ne dočekaju Silvestrovo, pa se još jedna tura mora zavrtit. Ah, nije lako!

Super su, jednostavni, i pašu uz kavu, prošek, suvlje bijelo. Može ih se premazat čokoladom, preljevom od limuna ili naranče, dodavati još raznih aroma, ali onaj moment kad izađu iz pećnice i zamiriše čoksa i klementina .... NEPROCJENJIVO!

Čoko-naranča keksi


Sastojci:
20 dkg brašna
6 dkg gustina
1 kućarin praška za pecivo
10 dkg šećera u prahu
1 vanilin šećer
ribana kora od 1 naranče (2 po mom guštu, ili 5-6 klementina)
1 jaje
1/2 pakiranja maslaca (12.5 dkg) - omekšanog
10 dkg ribane čokolade za kuhanje (zamjenjujem s čokoladnim mrvicama)


Priprema:
Prosijati brašno, gustin i prašak za pecivo i dobro izmješati. Dodati sve osim čokolade i izmiksati nastavcima za tijesto. Pred kraj umiješati čokoladu. Oblikovati u kobasicu, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku da se stegne. Sad, obično radimo tako da dobijemo nekakav pravokutni uzorak, ali apsolutno može biti i okrugli. Kad se stegne, za jedno uru vremena, režemo poprijeko na 1/2 cm debljine i slažemo na papir za pečenje. Pečemo na 180°C, 10-ak minuta, ustvari, čim malo zazlati odozdo. Pazite kako vadite, jer su mekani dok se malo ne ohlade.

Primjedbe

Popularni postovi