PORILUK I SLANUTAK

Moram priznati, na ovaj recept me nagovorio Jamie Oliver. Gledali smo jednu epizodu gdje je on spremao ovu juhicu. Hvala Jamie, jer je ovo možda najbolja zimska juha svih vremena.
Gledajući slanutak u konzervi, skuhan naravno, ne mogu se ne sjetiti kako smo kod Šiljega ljuštili slanutak, vadili ga iz nevjerojatno tvrdih suhih mahuna. Ruke su nam bile izrezane u tisuće malih rezova, bolne, pa smo morali zalijevati obilno crnim domaćim, kako to i priliči, kao utjehu za "duševne boli". Poriluk, ili kako to neretljani kažu "prasa", je druga sveta biljka (prva je naravno raštika), nepravedno zapostavljena, i uzgajana za svinje. Polako se vraća na visoko mjesto u prehrani nas hedonista. No, treba promijeniti način na koji se obično priprema, raskuhana do neprepoznatljivosti u bezveznim varivima. Poriluk podijelim na tri zone: 1. čisti bijeli dio, 2. srednji blago zelenkasti i 3. tamno zeleni vrhovi. Zona 1: rižoti i fine juhice. Zona 2: variva i pasirane juhice. Zona 3: mesne juhe, temeljci.

No, da ne duljim, probajte recept pa komentirajte.

Juha od poriluka i slanutka

Sastojci:
1 struk poriluka
2 manja kumpira
2 česna luka
1 komadić celera korjenaša (ako nema može i list)
1 konzerva slanutka
1 l pilećeg temeljca
1/4 čaše bijelog vina
maslac, maslinovo ulje
kopar, kurkuma
sol, papar


Priprema:
U teći rastopimo žlicu maslaca na 2 žlice maslinovog ulja. Zveknemo na to poriluk nasjeckan na tanke kolutove. Zatim dodamo sitno nasjeckan celer. Miješamo na srednjoj vatri par minuta, a zatim dodamo na kockice nasjeckan kumpir i krupnije sjeckan luk. Malo promiješamo da se obloži masnoćom. Podlijemo vinom, miješamo minut-dva i dolijemo temeljac. Začinimo s pola kućarina kopra, kvarat kućarina kurkume, prstohvat soli i pinkicu papra. Kuhamo 10-ak minuta a zatim dodamo ocijeđeni slanutak. Kuhamo još dvadesetak minuta, dok se kumpir ne skuha, da se lagano počme raspadati.
Po želji odvojimo šalicu juhe i smiksamo je, pa vratimo nazad. 
Može se poslužiti i s prstohvatom parmezana na vrhu.



Primjedbe

Popularni postovi