LIGNJUN A'LA ISTRIANA

E, sad, nešto bi trebalo napisat, u stilu, ja nešto radio, pa negdje nešto vidio, pa mi nadošlo ovo jelo, pa ja ispao very smart and important. Ma, bez veze. Jednostavno, imao lignjuna, konzervu fažola, konzervu kukuruza, kapule, celera i mrkve uvik imam. I to je to. Sliči na istrijanske mineštrine s bobićima i super je ukusno.
Probajte!

Mineštrin s lignjunom


Sastojci:
1/2 kg lignjuna (samo tijelo, bez krakova)
1 kapulica
1 mrkvica
malo celera
3 žlice fažola (skuhanog)
2 žlice kukuruza (šećerca)
1/2 čaše vina
1 čaša pomija
1 žlica riže
1/2 kućarina soli
origano, bosiljak
lovor, ružmarin
ljuta paprika
sol, papar


Priprema:
Lignjuna narežite na tanke trakice, kao špagete. Kapulu, mrkvu i celer nasjeckajte vrlo sitno. Na dvi žlice maslinovog ulja zažutite kapulu, mrkvu i celer, taman da kapula uvene. Zveknite lignjuna, i mišajte 4-5 minuta dok poprimi malo boje. Zalijte vinom, dodajte sitno sjeckani češnjak, origano, bosiljak, list lovora, grančicu ružmarina, jedan mali peperoncin ili navrh noža mljevene ljute paprike. Šufigajte 4-5 minuta dok vino gotovo ispari. Dodajte pomi (ili friške pomidore), sol, fažol i kukuruz te podlijte s čašom vode. Cilj je dobiti sve jušasto, ali gušće. Kad sve provrije dodajte rižu. Neka kuha na laganoj vatri, dok se riža ne skuha al dente. Provjerite slanost, popaprite po guštu.
Poslužiti uz fini kruh, da se može i malo umakati. Uživancija!



Primjedbe

Popularni postovi