MUVING PAJ

Dakle, da malo filozofiram.
Na ovom našem brdovitom Balkanu, napravila se mišanca svih mogućih utjecaja tijekom zadnjih 2000 godina. Grci, Rimljani, Iliri, oni barbari Slaveni, pa Avari, Turci, itd......
Potonji su izvršili neobično jak utjecaj na način života, uživanje u hrani, piću, druženju. Kafana, cigara, meza, treba li dalje nabrajati? Iako smo se stoljećima naganjali, ratovali, razilazili vjerski, kulturalno.... svakako, po pitanju hedonizma i uživanja (merak, ćeif) razlike su minimalne. Zaludu nam se busati "europejskim tekovinama" i sličnim glupostima. Mi smo jednostavno mix, i to vrhunski. Četvrtkom motamo kumpirušu, burek, a petkom ubijemo kvarat škampi na buzaru. Subotom radimo bečki s pireom ili restanim, nedjeljom odemo u kineski ili u sushi bar.
Tvrdim da nema boljeg miksa kultura i ljepše države od Hrvatske. I točka!

No, vratimo se glavnoj temi svih priča - spizi!
Vjerujem da svi oblici jela u obliku "kora, punjenje, kora, punjenje........kora", 99% dolaze od naših dragih Turaka. Oni su nepresušni izvor slanih i slatkih "oblizeka" koje odavno njegujemo i štujemo kao naše. Srbi su ih odavno "pokrstili", po svom dobrom običaju. Pite, pituljice, burek, zeljanica, sirnica.... Ajde priznajte, ide vam voda na usta. Svakom ko je hodočastio po Sarajevu od ašćinice do ašćinice zna što govorim. Obožavam kumpirušu kakvu sprema ženina rodbina u posuškom kraju, lud sam za duvanjskom pitom, sa mesom i kumpirima sjeckanim na kockice. Ma, priznajem, ovisnik sam, i barem jednom tjedno moram dobiti svoj "šut". 

Elem, evo jednog bisera bosanske (turske) kuhinje u hercegovačkoj varijanti, by moja draga.


Gibanica


Sastojci:
1 pakiranje kora
4 jaja
2 jogurta
1 čaša kiselog vrhnja
1 čaša mlijeka
25 dkg mladog sira
1/2 čaše ulja
kućarin soli


Priprema:
Razmutimo jaja, dodamo jogurt, vrhnje, mlijeko, sir, ulje i sol i miješamo metlicom (pjenjačom), da dobijemo jednoličnu smjesu. Bit će relativno rijetka. Nauljimo posudu za pečenje i stavimo na dno 2 kore. Zalijemo sa smjesom, tek da prekrijemo kore. Zatim slažemo jednu po jednu koru, zalijevamo i tako sve dok ne potrošimo kore. Zadnji sloj mora biti dvostruka kora, koju premažemo uljem. Pečemo 20 minuta na 200°C. Vruće je nezdravo, ali fenomenalno.

Primjedbe

Popularni postovi