KOKOŠ NA BRUJET

Moj dragi prijatelj i kapetan bojne lađe Tino, veliki je ljubitelj brujeta. Čak i kad nema pure, pa mora toćat kruv. Začudo, brujetadu uvik radi od ribe, morske, riječne, mišane. Onda zna dodat i butargu od plotica, a katkad i cile butargane plotice. Norinske. Nemam primjedbe, nikad. Dapače, više volim brujet od mišanih manjih riba, nego klasični neretvanski brujet od jegulja i žaba. Nekako mi uvijek malo teže padne. Sad, zato što je masniji ili zbog boce vina koja se popije, vrag će ga znat.

Radeći jedne prilike tingulet od kokošjih krila, opalo mi je napamet da istima zamjenim ribu u brujetu. Rezultat je bio iznenađujuće dobar. Mali batačić od krila podsjeća na golemi žablji, a i ukus je gotovo isti.

Prema tome...


Kokošja krila na brujet


Sastojci:
8 skoro kuhanih pilećih krila
3 srednje kapule
1 česan luka
1 stručak petrsimula
1 ljuta neretvanska paprika
1 pomidora ili 1 deci pelata
pola čaše vina
kvasina
ružmarin
sol, papar


Priprema:
Prvi dio je priprema "konče", "toća", "šuga", te mojim neretljanima preporučam da je naprave prema svom guštu, kao da rade normalan brujet. Za ove ostale, malo ćemo pojasniti moju metodu.
Na tanke fete narežem kapulu i bacim na 2-3 žlice maslinovog ulja. Čim malo zacakli, zveknem ružmarin, ljutu papriku i prstohvat soli. Sad obično smanjim vatru, jer kapula ne smije izgoriti. Zatim malo po malo dodajem pola količine vina i nastavljam šufigati, jer je ideja da se kapula gotovo dezintegrira, i pretvori u slatkastu deliciju. Kad je već dobro omekšala dodam pomu ili pomi, luk, ostatak vina i po potrebi malo vode, te posolim da se formira toć. Zatim unutra dodam krila, rastavljena, a prethodno skuhana. Obično služe za neku finu juhicu. Lijepo ih raspodijelim i pazim da malo vire van iz toća. Nastavim lagano kuhati 5-10 minuta. Provjerim ukus i dodan 2-3 žlice domaće kvasine. Ni previše ni premalo. Još 5-10 minuta kuham i gotovo. Ubacim sjeckani petrsimul i ostavim par minuta da se smiri. 
Prolijem po puri, tjestenini, kumpirima ili samo toćan dobar kruv.
Crno ili bilo, po želji.


Moram brže slikavat!


Primjedbe

Popularni postovi