GULOZA DJETA

Razmišljam već danima kao skinuti višak kila, nataložen u obliku šlaufića oko drobića. Bilo je raznih pokušaja, te nemoj jesti masno, te izbaci šećer, gazirano....
Ništa ne funkcionira. Zasad. Bacih oko na francuze, talijane, te naposlijetku na naše stare dalmatinske prehrambene običaje. Povirih u Dikinu kuharicu, kad tamo, svaka druga spiza je na svinjskoj masti?! Ne maslacu, ne ulju nego na masti!! WTF?? Dakle, u čemu je trik, zbog čega su naši stari bili zdravi, mršavi?

Vjerujem da znam, vjerujem da je u stvari skroz jednostavno. Količinski, nisu jeli ni pola od onoga što jedemo danas. Nisu grickali industrijske grickalice, pili zaslađene gazirane sokiće. Iza svakog obroka bi mrknuli bevandu, koju su tretirali kao hranu a ne piće. Zato su i radili toliko teško da bi loza rodila, jer je bila dio osnovne prehrane. Sve može ić' kvragu, ali loza mora rast.

Sad, što mi gradski štakori, koji radimo od jutra do mraka, u sivim uredima (toplim ili hladnim prema potrebi, ali svejedno sivim) sjedeći na stolicama i buljeći u ekrane, možemo napraviti za svoje zdravlje?

Treba smisliti nešto jednostavno, zdravo i ukusno, čega se ne moramo obžderati da bi bili siti i sretni. Još to trebamo zaliti s pola čaše domaćeg vina i biti uporan, uporan, uporan....

Evo jedna riceta iz male crne knjižice (kao u Broja Jedan). Jednostavno, zdravo, ukusno. I, ne pretjerujte!

Lešo inćun (ono, ka' sardina)


Sastojci:
25 dkg inćuna
par žlica maslinovog ulja
peršin, češnjak (može i u prahu)
sol, papar


Priprema:
Očistite inćune, maknite im glavu i iznutrice, te isfiletirajte. Ako ste spretniji, sve možete napravitii prstima. U vatrostalnu posudu ulijte kap ulja i posložite filete. Malo ih posolite, popaprite, dodajte vrlo malo češnjaka i pinkicu više peršina. Još malo prekrijte uljem i stavite na najslabiju vatru ili struju. Kad prokuha, kuhajte još samo 10 minuta. Gotovo. Poslužite toplo ili hladno, s kap kvasine ili ne. U duhu djetalne prehrane, podijelite s prijateljem!



Primjedbe

Popularni postovi