GRČKO-RIMSKI STIL

"Krajem 3. stoljeća n.e., rimski patriciji su u ova zimska doba, znali održavati fantastične gozbe, u čast raznih bogova dostupnih na tadašnjem nebeskom svodu. Poslužili bi 10-15 slijedova slane i slatke hrane, popratili to glazbom, zabavom i prelijepim Vestalkama. Nakon medom prelivenih pečenih svinjskih rebara, služilo se aromatično slatko vino, sjedinjujući divlju animalnost mesa s ambrozijom boga Bachusa, u ekstazu gastronomije i seksualnosti putenih rimskih kćeri."

Nakon kratkog osvrta u Barbijerijevskom stilu, potpuno nepotrebnog i nadasve neuspjelog, vratimo se u realnost našu svakodnevnu.

Dakle, priznajem. Pri-zna-jem! 
I ne trebam bajke, mitove i legende da opravdam svoju ovisnost o iću i piću. Guštam u pečenoj patki, telećem šnicelu, tripicama, brujetu, svim mogućim kolačima, keksima i tortama. Volim popit čašu crnog, gemišt, tamnu pivicu, prošekić, dobru travaricu. Uistinu nemam ništa protiv barba Veljka, i obožavam pogledati njegovu emisiju. Kad se oduzmu sve te "bajke", ostaju krasni recepti, lokalni i često vrlo jednostavni i iskreni, a istovremeno vrhunski.
No, osobno, nemam potrebu zapakirati svoju oduševljenost crnim rižotom u priče o Hadu, grčko-rimskim podzemljima i druge prispodobe.

Ja bih radije teću ispred sebe, pun pjat i bukaru crnog vina, pa uz dobru ekipu zapivat i dočekat jutro.
Zar ima nešto bolje?

Na kraju, u nedostatku veprovine, ambrozije i Vestalki, evo jedan jednostavni "muški" keks.
Recesijski!

Speculas


Sastojci:
25 dkg brašna
1 kućarin praška za pecivo
po 1/2 kućarina od svega: cimet, muškatni oraščić, đumbir, kličići
1 puni kućarin kakaa
10 dkg maslaca
15 dkg smeđeg šećera
1 veliko jaje
4 žlice mljevenih bajama
naribana korica 1 naranče


Priprema:
Zamješajte brašno s praškom za pecivo, kakaom i začinima. U drugoj posudi pjenasto umutite maslac, dodajte šećer, pa jaja, bajame i narančinu koru. Zatim primješajte brašno sa začinima. E sad prebacite na nastavke za tijesto, jer će sve biti solidno tvrdo. Kad se sve dobro povezalo, kratko umijesite i stavite u hladnjak, na po ure da se stisne. Podijelite smjesu na 2 dijela i razvaljajte između 2 papira za pečenje, do debljine 2-3 mm. Obično režem s kotačićima za tjesteninu, na cca pola veličine mobitela. Za vlasnike iPhone-a, trećina :)). Peći na 170°C, nekih 12-15 min. Pažljivo izvaditi da ne popucaju i ostaviti da se ohlade. Držati u limenoj kutiji dok se ne pojedu. U našem slučaju 24 sata, max.

Primjedbe

Popularni postovi