POČELO JE, POČELO....

Prije nešto više od godinu dana, kad sam pokrenio ovu priču, uvjet je bio da sve što objavim moram i skuhati. Teško je stajati iza nekog recepta ako ga nisi isprobao, smislio, adaptirao. I držao sam se toga, do sad.
Činjenica je da me zasipate s receptima, koje ja više jednostavno nemam vremena isprobati. Došlo je vrijeme da objavim interesantne recepte dragih prijatelja i "onih koji će to tek postati". Ipak, zadržavam pravo izbora i korekcija fotki i texta, da sve ostane u poznatom tonu.


Počelo je, počelo.... a za početak, kuma Lina šalje ricetu za pogaču koja savršeno ide uz pršut i plavac. 


Jedva čekam....

Pogača "ukrug"!

Sastojci:

1 kg brašna

250 ml kiselog mlijeka
250 g mlijeka

2 jaja

1 kućarin šećera

jači prstohvat soli

1 mala šalica ulja (kao za crnu kavu)
20 g kvasca
za posipanje sezam

80 g maslaca za premazivanje kore i tepsije

Priprema:

U mlako mlijeko izdrobiti kvasac, dodati šećer, malo soli i 2 žlice brašna. Ostaviti bar 10 minuta da smjesa nadođe (erektira :)). U nadošlu smjesu dodati mlako kiselo mlijeko, ulje, dva bjelanca i jedno žumance. Smjesu pomiješati da se ujednači. Drugo žumance ostaviti za premazivanje. Dodati ostalo brašno i zamiješati tijesto srednje tvrdoće. Tepsiju promjera 30 cm namazati maslacem i postaviti u nju čikaru od kave uz rub. Kad je tijesto uzašlo premjesiti ga, razvaljati na debljinu od 1 cm i premazati s otopljenim maslacem. Pomoću čaše vaditi krugove. Dobivene krugove poredati u prvi krug. Početna točka neka bude čikara od kave. Na nju naslonite prvi kolutić, drugi postavite na polovinu prvog, treći na polovinu drugog,..., i tako redom dok ne stignete do čikare, koju potom skinete i njeno mjesto popunite sa jos dva kolutića. Tako se završi prvi red. Isto tako napraviti sljedeći krug, samo slagati u obrnutom smjeru. S ostalim komadićima tijesta popuniti sredinu. Ostaviti da kvasa još 15-20 minuta, premazati žumancem u koje smo dodali par kapi ulja i posuti sezamom. Peći na 200°C u zagrijanoj pećnici, ako treba poslije malo smanjiti temperaturu.






Primjedbe

Popularni postovi