GLASUJTE ZA ČOKOLADU

Ovo su ta interesantna vremena, kad je TV prepun nasmiješenih lica pastira i njihovih ovaca, konceptualnih umjetnika sposobnih pretvoriti Lijepu našu u Bogatu našu, prijetećih glasova protiv "njih" i navijačine za "naše". 
U ta vremena se nerijetko pojave "transparentni" projekti/slučajevi, koji potvrde onu staru dalmatinsku "sve se vidi, sve se čuje, svi se znaju, sakrit se ne može".
A, onda, u jednom trenutku, jednostavno se umorite, i samo čekate da sve prođe. Ne možete ih više gledati kako se smiju, grintaju, pljuvaju, polažu kamenčiće temeljce, dižu spomenike sami sebi. 


I kad nas "klepi" depra, umjesto bijesa i gađanja plazma TV-a pripadajućim daljinskim, mi se utapamo u čokoladi! Što više, to bolje!
Kuhana, pržena, pečena, sama, s vrhnjem, narančom, rumom.... ma kako god nam padne na pamet. Čak i s malo ljute paprike. I utjeha je tu! Južnjačka, perfektna. 


A sad je vrijeme za "urbi et orbi", da to podijelimo sa svima onima koji moraju živjeti u maglama sjevera, ledenog kontinenta, zbijeni bez sunca po uredima i u kolonama automobila.


p.s. odobrila Zdenka!!


Čoksa prelivena čoksom


Sastojci za tijesto:
2 jaja
4 žlice smeđeg šećera
4 žlice oštrog brašna
1 žličica praška za pecivo
10 dkg čokolade za kuhanje
10 dkg maslaca
1 dl vrućeg mlijeka
1 vanilin šećer


Sastojci za preljev:
2,5 dl vrhnja za šlag
15 dkg čokolade za kuhanje
1 vanilin šećer


Priprema:
Razdvojiti žumanca i bjelanca. Izmiksati dobro žumanca i šećer, pa dodati otopljenu čokoladu i maslac. Dobro izraditi i dodati brašno i prašak za pecivo. Na kraju dodati smiksani bjelanjak i lagano povezati ručno. Uliti u kvadratni kalup stranice cca 24 cm, da ne naraste previše. Peći na 180°C, 10-15 minuta. Čim se izvadi preliti s vrućim mlijekom. 
U slatkom vrhnju rastopiti čokoladu i vanilin šećer i miješati 10-ak minuta, da se malo zgusne. Preliti vruće preko kolača. Ne'š ti komplikacije!



Primjedbe

Popularni postovi