NEDJELJNE BAKANALIJE

Smijurija je kad ti na "babine" dođe misiz Lipton, s tortom u obliku patke. Hm, ili je patka u obliku torte. No, u svakom slučaju, karakteristična sprdačina koju samo Ćorluke znaju napraviti i unijeti živost u gastro vikende, koji su nam često jedina zimska razonoda. Samo vrhunski frendovi dolaze na vrata sa popacanom životinjom i viču: "Prika, pali pećnicu!"
Srećom, najaviše se blagovremeno, dovoljno da pripremimo juhicu od buće, biži s mentom, i nadasve, po dobrom ercegovačom običaju, pliticu s mezom.


Pa treba nešto prigrist one tri ure dok se neman peče?! Iskopah i bocu Blatine, da budemo u tonu i sljubimo patku i vinčinu. Pa drugu, i treću...
Pa je zatim žena, hercegovka, jašta, poubijala malo peksimeta, ma milina jedna.
I ubili smo se. Do te mjere da smo juhu izbacili iz jednadžbe, da nebi zauzela previše korisnog volumena. Evo, danas srijeda, a još uvijek sam sit. ČUDO!!

Muči me samo jedna stvar, nekako smo pohercegovili ovu englesku patku, pa nisam načisto kako je zvati. A da je zovem : "Odi vamo, neće ti barba ništa?"


Engleska patka s umakom od mandarine


Sastojci:
1 patka cca kilo ipo (ova na slici 3 kg!!!)
2-3 kapule
kućarin suhe kadulje (ili par listića svježe)
1 žlica maslaca
4 fete bijelog kruha bez kore
1 jaje
2-3 mandarine
1 manja žlica gustina
ulje
sol, papar


Priprema:
Patku posoliti i popapriti izvana i iznutra. Kapulu sitno narezati i lagano zacakliti na maslacu, dodati nasjeckanu jetricu i šufigati još par minuta. Dodati smočen i ocijeđen kruh, jaje, papar i kadulju. Dobro izmiješati i time napuniti patku. Možemo je zašiti, ali nije obavezno. Ugrijati pećnicu na 220°C, i u njoj ugrijati ulje u dubokoj škrovadi. Naglo zapeći patku na tom vrelom ulju, tek da uvati pinkicu boje (cca 5 min sa svake strane). Počnite peći s prsima prema dolje, pa preokrenite. Bitno je da ulje cvrkuće i zazlati patkicu. E sad, smanjite na 180°C i pečete cca onoliko sati koliko ima kila. Nakon nekih pola sata, dobro izbockajte patkicu vilicom ili nečim drugim, da se otopljena mast iscjedi u škrovadu. Nastavite svakih pola sata, podlijevati s uljem. Na pola pečenja, okrenite patku prsima prema gore, te nastavite podlijevati. Kad je gotova, ostavite je da se lagano temperira. Pola sata će biti dosta. Za to vrijeme, odlijte dio masnoće preko finog sita u manju teću, iscijedite sastrane mandarine i pomiješajte s gustinom. Ubacite u zagrijanu masnoću od pečenja. Dobro miješajte da se ne naprave grudice, te po guštu dosolite i dopaprite. Kuhajte na vrlo laganoj vatri, par minuta da se zgusne. Patku razvalite na porcije i poslužite s umakom.
Prilog je obično grašak s metvicom, kao u našem slučaju, te pire krumpir, kojeg smo iz "zdravstvenih" razloga izostavili, ali je bilo friško pečenog domačeg raženog kruha, koji se savršeno uklopio!

Primjedbe

Popularni postovi