OPERI, OGULI I ISPECI!

Vruće mi je, kipim, vrijem! Ljetno doba provoditi u Zg je za nas dalmatince koma, blago rečeno. Radije bi toćali noge u moru, grickali gavune, pili bevandicu. Ali, eto, mora se raditi, odgajati sitnu dječicu...
I, priznajem, apsolutno mi se ne kuha. Iako moja izdiguzičarsko-oblapornička filozofija nalaže friško, s ljubavlju skuhano ili pečeno, jedva da skupim snage i volje da se ozbiljnije pozabavim kužinom. No, guzica ipak zine za nečim ukusnim, masnim i slanim, u prigodnim količinama.

U takvim slučajevima, kad je oko mene izobilje povrća, pribjegavam jednom prastarom triku. Strpam sve u pećnicu, i kad je gotovo pojedem. Obavezno je imati hladnu bevandu ili ledenu pivicu, da kontrira predivno vrelom pečenom povrću.
Ova kombinacija ne traži mesa, ali znam ja vas dobro. O, da! Budi vam po volji!

Pečeno povrće


Sastojci po glavi stanovnika:
2 kumpira veličine šake ili bolje 4 manja
2 paprike
2 mrkve
2 manje kapule
1 balancana
2 cikle
2 pomidore


Priprema:
Svo povrće dobro oprati, kumpire ako su veliki prepoloviti, ciklu ne guliti, nego samo oprati. Kapulu samo oguliti i ostaviti u komadu. Balancanu raspoloviti. Sve obilato posoliti, ubaciti u škrovadu s hladnim mješanim uljem, dobro promiješati rukama i pobacati par grančica peršina, celera i ružmarina. Zaboraviti u pećnici nekih 90 minuta, na 200°C. Promiješati tijekom pečenja, barem jednom. 
Ja jedem dok je još vrelo. I podlivam hladnom bevandom.
U slast!

Primjedbe

Popularni postovi