IZAZOV KUMU TINU

Ne tako davno, napisao sam pričicu o uživanju u brujetu za pauza.hr, i dotakao se plotica. Većini guzonja smetaju sitne drače riječnih riba, pa sam tako imao manji debakl, pokušavajući ubijediti dotične da osjete okus ribe, a zanemare drače. Možda bi bilo bolje da sam bacio vratinu na gradele, da se ne zamaram piz...
No, nedam se ja, pa sam za svoj gušt trošio manje plotice, frigane u suhoj puri. Onako, mrvicu zapečenije, da hrska korica, a unutra se bijeli slatko meso. Bajdvej, tako izgore one sitnije dračice, pa je čisti užitak.

Da malo pomaknem stvari s neretve, pao mi je napamet jedan prastari recept, doduše za srdelu i skušu, koji obožavam, a starica majka ga je vrhunski radila. I tako, nastale su vruće marinirane plotice, ili po splitski "na saur". Odlična stvar, jer se u hladnjaku drže 4-5 dana, pa su izvrsna marendica ili predjelo. Mazneš dvi-tri, potoćaš fetu kruva, popiješ čašu bevande. Di'š bolje!

Dakle, Tino kumpanjo, nismo se stigli vidit, ali evo domaća zadaća. Pa da čujem komentare!

Plotica na saur


Sastojci:
1 kg manjih plotica
1 čaša domaće kvasine
1 limun
1 kućarin soli
1 velika kapula
2 zrna češnjaka
3 grančice peršina
brašno za posipanje
ružmarin, lovor
sol, papar, ulje


Priprema:
Plotice očistimo i odrežemo im glave (za pravu gusarsku dicu, glave ostaju!!). Blago ih posolimo, pobrašnimo (običnim brašnom) i popržimo na vrelom ulju. U tavi ugrijemo žlicu maslinovog ulja, i na njemo podušimo kapulu sjeckanu na listiće. Samo da se zacakli, dodamo na listiće sjeckan češnjak, peršin, limun rezan na tanke ploške, ulijemo čašu kvasine i razblažimo čašom vode. Dodamo list lovora, grančicu ružmarina. Posolimo, dodamo 5-6 zrna papra i zakuhamo kratko. U vatrostalnu posudu (nikako u metalnu!!) složimo ribu i prelijemo još vrelom marinadom. Riba mora biti taman prekrivena, pa ako malo fali, dodati kap kvasine. Kad se ohladi, ubaciti u hladnjak i potrošiti tijekom 3-4 dana.
Mo'š mislit, već sutra je potrebno ponoviti!


Ovo je mali pjatić i male plotice. Najbolja veličina!!

Primjedbe

Popularni postovi