UDUŠENI KUPUS

Moja ekipa u neretvi uzgaja fenomenalan kupus. Pa, to baš i nije neka tajna. Puno vode i konstantna briga, u neretvi rezultiraju čudima. Nedavno su mi setra i zet donjeli 2 glavice nevjerojatno slatkog i blagog kupusa, odnjegovanog u bespućima Gabela polja. Zet je bio presretan što su kupus donijeli meni, pa ga on ne mora jesti. Nije lako, odrasteš na kupusu i fažolu, pa kad napokon postaneš gazda u kući, opleteš po kumpiru i mesu. Nisam ga htio gnjaviti i pokušati nagovoriti na nešto što ne voli, pa sam, vrlo sebično, ostavio sve sebi.

Mora se priznati da je kupus vrlo podcijenjeno povrće. Obično ga pripremaju na 2-3 načina, prekuhaju, preulje, utope u hrpi vode....
Čeprkajući po raznim svjetskim kuhinjama, oduševio sam se koliko su ljudi inventivni s ovom jeftinom i izdašnom namirnicom. Evo jednog, napola indijskog recepta, koji baca novo svjetlo na kupus. Jedan od omiljenijih.


UDUŠENI KUPUS

Sastojci:
1 glavica kupusa
1 mala kapula
1 česan luka
1/2 dcl vina
2 žlice maslinovog ulja
kumin, kim, kurkuma
mljevena slatka paprika
sol, papar

Priprema:
U teći zagrijte ulje i ubacite prstohvat kumina i kima. Odmah zatim ubacite nasjeckanu kapulu. Šufigajte je minut-dva, a zatim dodajte sitno narezan kupus. Često miješajte da kupus opusti. Nakon par minuta kad opusti dolijte vino, posolite s kućarinom soli, dobro promiješajte, smanjite vatru na pola i poklopite. Neka se lagano "duši" 10-ak minuta. Zatim dodajte (ako imate) pola kućarina kurkume i kvarat kućarina paprike. Dobro izmješajte i pustite da se još malo duši. Po potrebi dodati kap vode, da ne gori. Pazite da se ne prekuha. Mora ostati al dente.

Primjedbe

Popularni postovi