BORŠČ

Nedavno mi bili u posjeti prijatelji iz Moskve. Ubijali se par sati u peksimetima i siru iz mišine. Pričali o spizi, vinu, ribi, maslinovom ulju, siru.... Pričaju kako su se ubijali u ribi kod nas, i uvjeravali me da imamo najbolju ribu na svitu. K'o da mi to ne znamo.

Eto, da ne drvim previše, sjetio sam ih se jučer, pa njima u čast jedan jeftin i ultra jednostavan recept.


ZAMALO BORŠČ

Sastojci:
1.5 l pilećeg temeljca (juhice)
2 cikle
1 mala glavica kelja ili kupusa
1 kapula
1 mrkva
1 komad celera
2 žlice mišanog ulja
3 žlice kvasine
lovor, ružmarin
sol, papar

Opcija:
5 dkg pancete
20 dkg mesa (junetina, svinjetina...)

Priprema:
Narežite kapulu, mrkvu i celer na kockice, zažutite na ulju, dodajte pancetu i meso narezanu na kockice, ako želite mesnu varijantu. Kad se meso i panceta lagano zažute, podlijte juhom. Kad juha provrije dodajte naribanu ili sitno nasjeckanu ciklu i kelj. Zatim kvasinu, prstohvat cukra, pola kućarina soli, list lovora, vrh grančice ružmarina, par zrna papra. Pustite da na srednjoj ili laganijoj vatri kuha 60-75 min. Kelj se ne smije raspasti. Trebalo bi biti kiselkasto, pa eventualno dodajte još kap kvasine. Poslužite s kućarinom kiselog vrhnja.


Primjedbe

Popularni postovi