LIDIJIN MRAMORNI

Kako započeti priču o mojoj frendici Lidi, a ne napisati enciklopediju Britanicu?
Nezgodno. Recimo da se znamo još od studentskih dana, kad smo mi jadni, vječni studenti, izgladnjeli hodočastili kod Lide na Jarun, te se grebali za Eingemahtec, Keiserschnitzl, vrhunske lazanje....
Uh, sline mi već cure. Nebrojeno puta sam morao otkopčavati gornje dugme na ofucanim levisicama, hvatajući zrak vrhovima pluća, jer bi donji dijelovi već plivali u hrani.
Kodno ime Mrs Lipton (kuharica iz "Zvonili ste milorde") zaslužila je naprosto rustikalnim pristupom klasičnoj hercegovačkoj kuhinji, polama, pitama, slavonskom ajvaru, kulenovoj seki...
Lida je vrhovna svećenica naše posvemašnje oblaporne i izdiguzičarske životne filozofije.

Ovo je prvi u nizu njezinih slatkih recepata, koje je brusila radeći po Bavarskim dvorcima. Vrlo je jednostavan, bazičan, ali neizmjerno ukusan. Može biti baza za tortu ili preliven nečim finim čokoladnim. Budi volja vaša!


Mramorni pandišpanj

Sastojci:
3 jaja
1 šalica šećera (2 dcl)
1 šalica mlijeka
2 šalice brašna
9 žlica ulja
1 prašak za pecivo
2 žlice kakaa

Priprema:
Umutite pjenasto jaja sa šećerom, dodajte brašno, prašak za pecivo, mlijeko i na kraju ulje. Dobro izmiksajte. Ulijte pola smjese u kalup za tortu, a u ostatak smjese umješajte kakao. Lagano, spiralno umiješajte u smjesu u kalupu, da se dobije mramor uzorak. Peći na 190°, 20-ak minuta. Provjeriti s čačkalicom.


Primjedbe

Popularni postovi