UVOD U LJETO!

Počelo je ljetno kužinavanje! YEAH! 


Odradio se uvodni tjedan, kad se žena i djeca dovedu u rodni kraj, dočim završi školska godina, okupa se par dana, izgori se naravno (iako to neki zovu "boja"), osobito oko vrata prilikom ribolova. A s vremena na vrijeme treba nečim nadoknaditi potrošenu energiju. Doručak, marenda, ručak, par zalogaja, večera, nešto za pod zub dok je utakmica.....

Sezona je svega, paprika, pomidora, tikvica, kreću pomalo i balancane. Dobri ljudi donesu par ribica, zet naravno ćevape za djecu i jedino ti preostaje zapalit dobru vatru i očistit gradele. Naravno, nema bolje žeravice od suhe loze, tek pokoji komad mandarine odnešene ledom.
I tako, po dobrom starom neretvanskom običaju, friški cipoli fantastično cvrkuću na gradelama, s ćevapima i tikvicama između, da se slučajno ne pomišaju ukusi. Još usput i lešo kumpir s motarom (zadnje ture prije cvjetanja), pa zaliveno crnim....

Ovaj put nisam bio autor niti kuhar, već samo izdiguzica, oblapornik, i guštao sam iz sve snage. Hvala Helena, hvala Reca!!

Recepti? Ma nemojte me zafrkavat?!
Riba se očisti, posoli i zvizne na gradele. Tek nakon prvog okreta blagoslovit grančicom ružmarina umočenom u maslinovo ulje. Ne smije se prepeć, da ne bi cipoli bili suhi. Onda su bezveze, kao uostalom i sva riba. Motar se kuha 5 minuta u neosoljenoj vodi, kumpirići u drugoj teći osoljeni, pa se sve poveže dok je vruće, nalije maslinovim uljem i malo popapri.
Salata "od jučer, od kapule i pome", ma ne mora biti od jučer, ali ako imaljubičaste kapule.... mmmmmm!

Slikala je drugarica, žena, majka ... ja sam bio zabavljen drugim stvarima, esencijalnim....

Ajmo ekipa gradele na sunce, vino u čaše i gitara u ruke. LJETO JE!!!




Primjedbe

Popularni postovi