DAMPING

Ubi me vrućina, kao i većinu vas ovih dana. Samo pijem, hladne sokove, pivicu, bevandu, a o hrani skoro da i ne razmišljam. Samo bih neku salaticu, pecivo, voće....
Ali ne možeš opet ni tako, tjelo treba nešto kuhano i toplo, juhicu, tjesteninu s nekom brzom šalšicom. Nešto pravo ljetno! I kud me "lipi đava odnese", pa sam se zaželio kineskih oblizeka. Baš sam zapeo da napravim "shu mai", dumplingse, iliti po naški kineske raviole. Ništa komplicirano, relativno brzo, a masu ukusno. E, samo što mi fali sastojaka, trebalo bi ić po mljeveno meso, repove od kozica, mladu kapulu. Ma ne mičem se nigdje po ovoj žegi! Ajmo mi lipo vidit čega ima u dubinskom. Aha!! Šaka mljevene svinjetine, jedna smrznuta mlada kapulica... bit će dovoljno. Soja umaka uvijek ima, đumbir nažalost u prahu... a da mi malo okrenemo na fjužn? Ajmo eksperimentirati!

DUMPLINGS

Sastojci:
200 g glatkog brašna
1-1,5 dcl vruće vode (zavisno od brašna)
malo soli
100 g mljevene svinjetine
1 mlada kapulica
1 list kupusa
1 žlica soja umaka
1 žlica maslinovog ulja
1 žlica vina
prstohvat smeđeg šećera
pola žličice mljevenog đumbira

Priprema:
Pomiješajte u zdjeli brašno i sol, pa dodajte vruću vodu. Vilicom ili nečim drugim prigodnim dobro miješajte dok se ne ohladi. Čim se ohladilo, istresite na stol i navalite mijesiti, sve dok ne dobijete kuglu glatkog i pomalo žilavog tijesta. Pokrijte i ostavite sastrane dok pripremite nadjev. Nasjeckajte sitno kapulicu i kupus, spojite s mesom, dodajte soja umak, vino, šećer i đumbir. Dobro izmješajte da dobijete kompaktnu smjesu. Na plamenu direktno ugrijte žlicu maslinovog ulja, pa ga vrelog ubacite u smjesu. Mješajte intezivno. Meso će malo "ogreznit" od vrućeg ulja, da se lakše zgotovi kasnije.
E sad, razvaljajte tanko tijesto, cca na 1 mm, na dobro pobrašnjenoj podlozi i izrežite krugove promjera 10-ak cm. Trebalo bi ispast nekih 12-13 komada. U svaki krug stavite žličicu nadjeva, premažite rubove vodom i zatvorite. Sad bi trebalo malo uplesti rubove, ali je komplicirano za objasniti, pa polovite sa slika. U veću tavu, koja može primiti sve damplingse, stavite ulja tek toliko da pokrijete dno. Ugrijte ulje pa posložite dumplingse. Čim se dno "zazlati" dodajte pola čaše vode, poklopite i smanjite vatru. Za desetak minuta, sva voda bi trebala biti upijena i damplingsi gotovi.
Izvadite ih na tanjur, prelijte s još soja umaka i nedajte da se ohladi!


Definitivno trebam novi fotić :((

Slika gotovih, prelivenih mi nije uspjela :(((

Primjedbe

Popularni postovi