SMB SVINJARIJA

S vremena na vrijeme uželim se mesa, mada rijeđe u zadnje vrijeme, u nastojanju da se skine koji gram. Kako mi je gradelanje u Zg nedostupno, pribjegavam grill tavi, vrhunska teflonka, s pinkicu ulja. Iskopah neki dan iz dubinskog zeru vratine, svinjske naravno, popacah dotičnu i poubijah je na maslinovom ulju. Uh, ubio me ovaj aorist. Zatim sam, k'o pravo muško, dodao zercu biži, u narodu poznatih kao SMB kuglice. Maznio pritom čašu Antinog crnog i nirvana. Za desert dodao još jednu čašu crnog i tu se priča lagano gubi.....

Vratina i biži


Sastojci:
2 komada svinjske vratine, cenat debeli (nevalja pretanko!!)
1 žlica soja umaka
2 žlice crnog vina
1 kućarin senfa
pinkicu karija
1 velika konzerva biži
2 česna luka (bijelog)
1 kućarin svježe metvice (ili pola kućarina suhe, ali domaće, ne iz vrećice čaja!!)
maslac, maslinovo ulje
papar, sol


Priprema:
Pomiješajte soju, vino i senf, te s time premažite meso. Lagano oprašite karijem. Ostavite jedno pola ure da meso sve upije. Povremeno okrenite da se ravnomjerno napije. Zatim meso malo posušite. Ugrijte u gril tavu maslinovo ulje i na njega zveknite vratinu. Pecite na srednjoj vatri dok se ne ispeče srednje. Nisam mjerio vrijeme, potrudite se malo sami. Nikako ga nemojte prepeći! 
Dok se meso priprema, prebacite se na biži. U teću stavite žlicu maslaca i žlicu maslinovog ulja. Kad zamiriše, ubacite sitno sjeckani luk i pržite ga minut-dva. Onda iskrenete ocijeđene biži. Vrtite kuhačom par minuta, te dodajte pola čaše vode, mrvičak soli, papra i metvicu. Kuhajte na laganoj vatri, taman toliko koliko treba da se meso završi. Možete malo zgnječiti jedan dio, da sve postane kremastije. Eto, jednostavno i predobro!





Primjedbe

Popularni postovi