BAVARAC

Nastavljamo priču o Mrs. Lipton!
Kladim se da na spomen kolača, torte, kojekakvih slastica, uvijek pomislite na hrvatske, talijanske pa i francuske recepte. Vrlo, vrlo rijetko povezujemo vrhunsku spizu, pa i slastice, s njemačkom. Zar ne? E, pa, naša Lida je donijela čudo fenomenalnih recepata iz prijateljske nam, katoličke zemlje Bavarske. Sve ih je isprobala, svi su prilično jednostavni i apsolutno izvrsni. Imaju onaj lagani štih, smućkaj-prolij-ispeci. Nisu pretjerano ukrašeni i nikad izgledom ne stvaraju lažnu sliku kvalitete, nema nakinđurenosti artizmom, nepotrebnih vizualnih efekata. SVE JE U OKUSU!

Ovo je prvi u nizu i prvi na ljestvici. Baš sam ga neki dan napravio Sanji za rođendan.
Vaš novi omiljeni kolač!

ČOKO-KUCHEN


Sastojci za tijesto:
10-12 kom dvopeka
20 dkg čokolade za kuhanje
20 dkg maslaca
20 dkg šećera
1 vanilin-šećer
6 jaja
20 dkg mljevenih lješnjaka (bajama, oraha....)
2 razom pune žličice praška za pecivo
5 žlica ruma


Sastojci za glazuru:
2 žlice kakaa u prahu
12.5 dkg šećera u prahu
ribana korica 1 naranče
3-4 žlice jake crne kave
krokant-lješnjak za posipanje


Priprema:
Sameljemo dvopek, naribamo čokoladu. Pjenasto smiksamo maslac, dodamo šećer i dalje miksamo dok se ne dobije glatka smjesa. Dodajemo i miksamo jedno po jedno jaje. Dodamo lješnjake, dvopek, čokoladu i prašak za pecivo. Miješamo koliko možemo mikserom, a zatim običnom kuhačom. Na kraju dodamo rum. Masu obično pečem u kalupu za tortu, podloženu papirom za pečenje, na 175ºC, 45-55 min. Ostavim da se malo ohladi. Za to vrijeme, pomiješajte sve sastojke za glazuru, dobro povežite i prelijte po mlakom kolaču. Odmah ukrasite s krokant-lješnjakom. Jednostavno!


Primjedbe

Popularni postovi