A DANAS IMAMO JUHUUUUU

Evo me napokon, nakon skoro cijelog ljeta. Čim je zahladilo, imam se potrebu zabit u kužinu i ugrijat na "špakeru". Bogatiji sam za par novih kuharica, isprobavam neke nove sastojke, ma svašta se nešto događa. Napokon!

Taman sam odlučio staviti jedan orjentalni recept, kad me napala pametnija polovica.
"A zašto nisi objavio recept za našu juhu s griz knedlicama?
"Juhu? Pa cili svit kuva juhu, to je bar jednostavno, uostalom svak ima neki svoj recept za maminu juhu?!"
"A ne. Griješiš. Razmisli malo, na koliko smo večera bili, što kod ljudi doma, što po restoranima, a da ti se juha stvarno svidila?"
"Pa recimo, hm... ustvari... ma.... u pravu si. Nikad u restoranu, ustvari par puta, ali ipak kod ljudi doma...."
"Ajde ti lipo stavi recept za našu nedjeljnu juhicu, pa vidi što ekipa misli o njoj. Ali stavi laganu verziju, koju i dica mogu jest, a ne one tvoje prezačinjene varijante."
"Ma nisu prezačinjene, to su...."
"Izvadi meso, očisti povrće i ne grintaj!"
"Da draga!"

I eto, toliko o mojim pregovaračkim sposobnostima. Uvijek isto završe.

A sad, juhica! Da odmah razjasnimo, ovo treba biti lagana juhica koja je napola likarija, a ne svim i svačim začinjena, raznoraznim bouquet garnijima i inim. Mislim, ako to volite, nou frks, ali ne ovaj put.

Mesna juha s griz knedlicama

Sastojci:
1 batak i zabatak od domaće "trkaće" kokoši
1 komad junećeg rebra (može i telećeg, dapače) dužine cca 20-ak cm
1 kapula
3-4 mrkvice
1 grančica celera (list, a ako nemate, korijen veličine kapule)
2 grančice peršina (može i korijen)
1 zrela pomidora (ili smrznuta)
1 žlica soli
papar

1 jaje
3 žlice griza
1 žlica ulja
1/3 žličice soli

Priprema:
U veliki lonac od cca 5 litara, u 3 litre hladne vode ubaciti meso i očišćeno povrće. Kapulu prethodno staviti na direktan plamen, da malo "izgori", ustvari malo pocrni. Ne previše, samo mrvičak. Posolite s punom žlicom soli i dodajte 3-4 zrna papra. Netko dodaje i Vegetu, ali zbog djece je bolje bez. Stavite na jaku vatru, te smanjite da lagano vrije polupoklopljeno, 3-4 sata. Ako želite bistru juhu, skidajte pjenu. Za to vrijeme zamiješajte jaje, griz, ulje i sol, pa pustite da odstoji sat vremena.
Kad je juha gotova, meso mekano, količina će se smanjiti na cca 2 litre. Procijedite juhu u manju teću, pa stavite na srednju vatru. Žličicom dodavajte male knedlice i zatim smanjite vatru da se ne raspadnu od prejakog vrenja. Nakon 10 minuta su gotove. Ugasite i ostavite desetak minuta da se juha odmori. Začinite još po guštu sa svježe nasjeckanim peršinom ili čime god volite.
Lešo meso poslužite kao to obično radite, uz preporuku dobre domaće šalše ili sataraša.



Primjedbe

  1. Recepti su Vam zanimljivi kao i Vasi komentari, samo u ovom receptu mi se cini dugo kujanje kokosjeg bataka zar se nece raspasti nakon 3-4 sata. Inace pohvale za recepte!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi