BALANCANA ZA JOSIPU

Nema bajke uz ovaj recept. Josipa tražila, Josipa dobila. Sad Jope draga pripremi mi kesu domaćih balancana, da napravim zimnicu. Ma pripremi svašta nešto, gadna je zima ispred nas!!

Namaz od balancana


Sastojci:
2 velike balancane
1 cijela glavica češnjaka
1/2 limuna
1 stručak peršina
maslinovo ulje
origano, bosiljak
sol, papar


Priprema:
Operite dobro balancane, odrežite im vrhove i raspolovite ih uzdužno. Urežite "šahovnicu", koja će omogućiti prodiranje soli i ulja. Prerežite limun na pola i premažite balancane limunom ili s malo limunovog soka, da ne pocrne. Dobrano posolite, pokapajte domaćim maslinovim uljem i složite u posudu za pečenje. Glavici češnjaka odrežite vrh i nakapajte ulje, pa složite do balancana. Pecite na 200°C, dok balancane ne dobiju koricu. Žlicom sastružite meso balancane i istištite češnjak. Pazite, vrelo je! Dobro istucite vilicom da se usitni, ali da ipak ostane rustikalno. Dodajte nasjeckani peršin, začinske trave, sol i papar po guštu (ja volim pinkicu slanije), sok od pola limuna i par žlica maslinovog ulja. Sve dobro izmješajte i još začinite po guštu. Čuvajte u hladnjaku ili još vrelo ubacite u teglu, zatvorite je i okrenite naopako, pa će se zadržati dulje vrijeme. Poslužite s malo prepečenog kruha, kao podlogu za sendvič, uz meso, ribu. Ma, skužit ćete!




Primjedbe

Popularni postovi