LIGNJA "ZAGORSKI BREGI"

Ponijela me azijska kužina. No, ne znači da se ne može malo kobinirati naša i njihova spiza u interesantan mix. To se sad moderno zove "fusion". Iliti po naški PAŠTROĆ. Uzmeš od svih pomalo, ukomponiraš, prodaš dobru priču i na tome zgrneš lovušu. Eto, ja sam na prvoj fazi, uzimanja i isprobavanja, te nadasve komponiranja. Nadajmo se i fazi s kešom!!
Ovaj put sam "sljubio" lignje, pržene u woku, onako malo u thai stilu, s heljdom i prženom sojom. Pokapao sve s aromatiziranim maslinovim uljem (češnjak i peršin), da ipak ima i dalmatinsku notu.
Prekrasno lagano toplo predjelo, marendica za 5!

LIGNJA NA POSTELJICI


Sastojci:
1/2 kila liganja (može i lignjuna, ali u tom slučaju zaboravite krakove)
1 šalica heljde
1 mala kapulica
1 šaka kikirikija (u ljusci)
1 česan češnjaka
komadićak đumbira
soja umak
maslinovo ulje
sol, papar


Priprema:
Dobro proberemo heljdu i odstranimo sve kamenčiće i ostalo smeće. Operemo u par voda. Jako sitno nasjeckanu kapulu oznojimo na par kapi maslinovog ulja, ubacimo heljdicu i blago posoljeno kuhamo na laganoj vatri, dok se ne skuha. Očistimo lignje i rastvorimo ih da se dobije "šnicel". Ako radimo s lignjunom, dobro je oguliti vanjsku kožicu. Dijagonalno, s jedne strane, plitko urezati rombove, da se dobije forma kao kod baklave. Zatim narežemo na kockice cca 5x5 cm. U malu tećicu ugrijemo 2 čaše vode do vrenja, i potoćamo lignju na 20-ak sekundi. U woku ugrijemo malo običnog ulja, na njega bacimo u mužaru "speštan" češnjak i đumbir. Minutu-dvije, i zatim ubacimo blanširanu i ocijeđenu lignju. Pržimo je tek par minuta, konstantno okrečući, da promijeni boju, skvrči se, ali ne dugo da ne zažilavi. Izvadimo sa strane, a na isto ulje, ubacimo oljušteni kikiriki i popržimo minutu-dvije (u originalu je kikiriki, ali sam baš taj dan nešto eksperimentirao sa sojom, pa...). Složimo sve na heljdu i pokapamo aromatiziranim maslinovim uljem. Bit će super i samo čisto maslinovo s nasjeckanim svježim peršinom. Raspršim i par kapi soja umaka. Ne zaboravite neko lagano bijelo vino!

Primjedbe

Popularni postovi