KARIRANA RIBA

Igrom slučaja, prije par godina sam pohađao tečaj Indijske kuhinje. Bio sam apsolutno oduševljen, s jednom sitnom zamjerkom. Sva spiza je bila potpuno vegetarijanska. Vrhunska, ukusna, zdrava, ali fetivi zaljubljenik u sve dalmatinsko ipak žudi za ribom, u nekakvom obliku. Vjerujući da indijci imaju što reći i po tom pitanju, potrudio sam se proučiti par kuharica, web stranica. I eto, iznjedrilo se 5-6 dobrih receptića, a ovo je tek prvi od njih. Nije uopće kompliciran, tek par začina koji nisu na svakodnevnom dalmatinskom spisku. Rezultat je izvrstan, ljut, kao da je pravi neretvanski, s laganim "pomakom".


Riblji Curry

Sastojci:
1/2 kg ribljih fileta (u ovom slučaju som)
1 mala kapula
1 mrkva
1 krumpir
1 pomidora
1 zrno češnjaka
1 manja ljuta paprika
1 stručak celera listaša
1 mali kućarin crne gorušice
1 veliki kućarin kumina (indijskog, nikako kim)
1/2 kućarina mljevenog korijandera
1/4 kućarina kurkume
1/2 kućarina slatke mljevene crvene paprike
1 list lovora
sol, papar
ghee (ma može i ulje, nije frka)

Priprema:
Dakle, ugrijem dobro ghee (ili ulje) i ubacim na njega najprije sjemenke crne gorušice. Kad krenu pucketati dodam kumin, ponekad i koju sjemenku koromača. Lagano promiješam i odmah dodam kapulu, sjeckanu ne presitno, jer je volim osjetiti. Dočim se kapula zacaklila, ubacim ribu narezanu na zalogaje. Pržim je tek minuticu, uz dosta okretanja, te dodam mrkvu i kapulu narezanu na tanje listiće, sitno narezan češnjak i lišće celera. Još minuticu popržim, pa dodam pomidoru i ljutu papriku. Podlijem s čašom vode, posolim s pola kućarina soli (ili manje, pa poslije korigirajte). Dignem vatru na jako, dok provrije, pa dodam korijander, kurkumu i slatku papriku. Ubacim listić lovora, pinkicu popaprim, smanjim vatru, i na laganije kuham dok kumpir ne omekša. Dalje znate sami!!


Primjedbe

Popularni postovi