FEŠTA OD ŠPAROGA

Dakle, preživjelo se branje divljeg zelenila, poskok nas nije dohvatio, te se prešlo na nešto laganije branje šparoga u punca. Prošle godine mu nešto "došlo" i posijao (ili posadio, vrag će ga znat) Ante pitomu šparogu. I super, mrkli mrak! Izvrsni rezultati, iako ne'š ti problema da u neretvi nešto izraste. U kasno ljeto doživjeh i otkrivenje, kad sam shvatio da su razlistale šparoge, procvjetale i pro... pro..., ma ono kad se pojave bobice, ustvari ono ukrasno zelenilo s bobicama u cvjećarama. Koja dobra biljka, proklija ti za u tavu, procvjeta za buketić.


I ovog proljeća navalile rasti, na opće oduševljenje svih, osim djece. Njima baš i nisu "napete".
Ubijasmo ih s jajima, na maslacu, kuvane, frigane, u juhi, s umacima...
A može i na rižot!!

Rižotić sa šparogama


Sastojci:
10 tanjih ili 5-6 debelih šparoga
1 mala ljutika
1 mali česan češnjaka
komadićak celera (može i pedalj stablike listaša)
1/2 šalice riže (arborio)
povrtna juhica za podlivanje
maslac, maslinovo ulje
bijelo vino
parmezan


Priprema:
Najprije treba dobro očistiti šparoge i odrezati drvenaste dijelove. Nek sama pukne, gdje joj je najdraže. Sad te drvenaste dijelove sitnije narežemo, dodamo jednu kapulicu, jednu mrkvicu, malo peršina, dobro posolimo i od toga napravimo juhicu za podlivanje. Linčine mogu koristiti i kocku za juhu, povrtnu. Šparoge zatim usitnimo na komadiće veličine vrha palca, ni preveliko ni premalo. Donju polovicu stabljike odvojimo, jer ide odmah na vatru, dok vrhovi dolaze u pola kuhanja. Na par žlica maslinovog ulja i komadić maslaca nabacimo sitno sjeckanu ljutiku, donje dijelove šparoge i celer, pa na srednjoj vatri pustimo da se kapula (ljutika) omekša. Odmah dodamo jako sitno narezan češnjak i tek ga minuticu popržimo. Dodamo rižu, dobro je obložimo masnoćom, dok ne postane prozirna. Tada špricnemo malo bijelog vina, da se digne para i natopi sve sastojke. Kad vino ispari, počinjemo s podlijevanjem. Svaki put samo malo, cca pola čaše, i miješamo. Pa kad upije, ponovo dodajemo, miješamo. Kad je riža na pola puta (8-10 min, ovisno o vrsti), dodajemo vrhove. I nastavljamo podlijevanje i miješanje, dok riža ne upije sve, a još uvijek bude pinkicu al dente, šparoge omekšaju i gotovi smo. Kad skinemo s vatre dodamo još komadićak maslaca i žlicu parmezana, dobro promiješamo i ostavimo 5-10 minuta da se smiri. Serviramo posuto s parmezanom.  


Preporučam suho bijelo, koje god vam je pri ruci!

Primjedbe

Popularni postovi