MEJD IN ČAJNA

Uletjeh ovih dana u China Town u ZG. Trebalo mi neke bofl robe za posao, pa svratili nas dvojica u hrpu hangara na Jankomiru. Svega bijaše tamo, rebatinki za 50 kn, đinđa raznih za 7-8 tuna, šarenih i zlatnih, igračaka, tehnike. Manje više smećurija, s ponekim biserom, interesantnim komadom. No, po dobrom hrvatskom običaju, uzesmo tek nekakve plastiputine za po 15 ćuna, te porazbijasmo, da uzmemo mehanizam.
U nekom momentu, 'ko zna zašto, upalila mi se lampica da isprobam jedan recept kojeg planiram već duže vrijeme. Imaju ti čajnizi dobre spize, kvragu, pa izmislili su špagete! Isprobao, oduševio se, nagovaram da probate. Kao i obično, ubacih tek par sitnih malih modifikacija, kao pravi mediteranac.
Evo, obavezno pokušati!!

Kineski šaran


Sastojci:
1 šaran - veličine kakvu uhvatite ili kupite, očišćen
2 mrkve
1 komad đumbira veličine palca (većeg palca)
1 manji poriluk ili 2 mlade kapulice
2 česna češnjaka
3 žlice soja umaka
2 žlice vina
2-3 struka peršina
2 kućarina aceta balsamica
1 mali peperoncin


Priprema:
Šarana dobro očistite i operite, maknite glavu, ako baš ne volite. Zarežite od leđa prema trbuhu svakih prst, rez dubok do kostiju. Pomiješajte soju i vino i prelijte preko ribe. Neka se marinira 1 sat, a svakih 10-15 minuta okrenite i dodatno okupajte u marinadi. Za to vrijeme narežite povrće na tanke "šibice", poriluk ili luk na kolutiće. Češnjak na tanke listiće. Natrljajte unutrašnjost ribe s malo soli, češnjaka i peršina, te papra po želji. U vatrostalnu posudu, dovoljno veliku, na žlicu maslinovog ulja, može i komadić rastopljenog maslaca, najprije posložite posteljicu od povrća, zatim rezove u ribi napunite đumbirom i češnjakom (ne pretjerujte!), te pospite porilukom i mrkvom. Može i trik da se napravi posteljica od tankih feta kapule i kumpira. Isto vrhunski! Zatvorite vatrostalnu posudu i frknite je u pećnicu na 200°C. Nakon nekih 15-20 min, okrenite ribu, prekrijte je povrćem i pokapajte acetom i još mrvicu soja umaka. Nakon ukupno pola sata priča je gotova, posuti s peršinom. Sad treba odabrati vino.
Ukoliko želite pečenije, ne poklapajte ribu, te je pred kraj možete premazati s pinkicu meda. Ali, to je već malo hard core, i nije za svaki ukus.



Primjedbe

Popularni postovi