KANDIDIRANI ĐUMBIR

Odličan kadidat za kandiranje!! Đumbir ili volite ili ne volite. Ja ga obožavam! Od momenta kad sam počeo kuhati indijsku i kinesku hranu, postao je "must have" u mojoj kužini. Svježi, sušeni, mljeveni... kandirani. Doduše kandirani se pojavio dosta kasno, u nekoj fazi testiranja američkih slatkih recepata, muffina, cupcakesa, browniesa. Uh, engleski nazivi na hrvatskom jeziku. Vrag me odnija ako znam kako se ispravno piše! Ma, i onako je poanta u organoleptičkom, a ne lingvističkom. Mada oboje imaju nešto s jezikom?!
Uglavnom, zašto nešto kupovati ako možeš napraviti sam?? Jedino se pojavljuje problem s kvalitetom đumbira u Hrvatskoj, jer većina koja dolazi je previše vlaknasta, pa čišćenjem zna biti previše otpada. No, i to možete iskoristiti. Osušiti, samljeti, skuhati čaj, pastile... Ostavimo to pak za neku slijedeću priču, slijedeći recept.


KANDIRANI ĐUMBIR

Sastojci

đumbir
šećer

Priprema

Ogulite i nasjeckajte đumbir na ploškice debljine 2-3 mm, nebitno koje veličine, otprilike jednog malog novčića. Prekrijte s vodom i kuhajte poklopljeno na laganoj vatri uz vrlo malo soli, oko sat vremena. Ako ostaje bez vode, dodavajte. Ocijedite, ohladite i izmjerite težinu dobivenog đumbira. U posudu uspite istu količinu šećera, pola količine vode i zagrijavajte dok se šećer rastopi. Dodajte žličicu soka od limuna, da spriječi kristalizaciju šećera, pa ubacite sav đumbir. Mora biti dobro pokriven. Kuhajte još sat vremena, s tim da često miješate, a zadnjih 15-ak minuta konstantno.
Izvadite i ocijedite đumbir u cjediljci, pa ga rasporedite na papir za pečenje, na prikladnoj podlošci i ostavite 24 sata na sušenju. Drugi dan okrenete i sušite još 24 sata. Nakon toga uvaljajte u šećer i prosušite još preko noći. Druga varijanta je da ga odmah nakon kuhanja uvaljate u šećer i ostavite da se prosuši preko noći. Ostatak sirupa sačuvajte za idući recept.


Upakirajte u neku fensiš-mensi teglicu, kao što je ova i pokušajte ne pojesti sve odjednom

Primjedbe

Popularni postovi