Sokići za mladići

Većina nas Neretvana ima doma višak mandarina, što svojih, što rodbinskih ili poklonjenih. Bogu hvala, i majci prirodi i onom japancu koji ih je davno poslao! Sigurno nam propadne značajna količima, jer nakon početnih par kila, sve manje i manje ih jedemo. Radimo marmelade, sokiće, rakijetine... samo da ne propadne.
Isprobavajući neki dan jednu finu craft pivicu kolege s posla, raspitivah se o mogućnosti izrade piva od mandarine. Taman kad sam očekivao da će me poslat’ kvragu, odgovorio mi je protupotanjem. A zašto ti ne bi napravio ginger ale? Ginger što? I tako je sve počelo! Nakon nekoliko tura namještanja okusa i odnosa šećera, kiselina, kvasca, nastao je recept prema mom guštu. Isprobajte, pa se nastavite igrati s omjerima, dok ne bude po vašem guštu!

Mandarina ale

Sastojci:
0,5 l soka od mandarine
sok od 1/2 limuna
50 g đjumbira
140 g šećera
1 g običnog suhog kvasca

Priprema:
Iscjedite mandarine, najbolje ručno i propasirajte da ima što manje pulpe. Naribajte što sitnije đumbir, može direktno u mandarinu prije pasiranja, da se maksimalno iskoristi. U pola čaše vode rastopite kvasac. U bocu, ja koristim colu od dva litra, jer može izdržati tlak, ubacite sve sastojke. Dobro izmješajte da se sav šećer rastopi i dodajte vode da zamalo napuni bocu. Prst iznad crvene etikete. Cca 1,8 litara, da se ostavi prostor za CO2. Bocu ostavite u kužini oko 12 sati, tj. dok kvasci ne stvore opaki tlak u boci. Čim je tvrda “k’o kamen”, otpustite malo tlak, pažljivo, i ubacite je u hladnjak na još 12 sati. I to je to! Bit će malo taloga na dnu boce, ali koga briga!
Živili!!




Primjedbe

Popularni postovi