NERETVANCINI

Potaknut iznenađujuće velikim brojem upita, odlučih ipak otkriti tajnu vrhunskih arancina. Ne onih suhih, tvrdih, neugodnih, već pravih, mekanih, kao žele bombon. Trajat će vam prekratko, jer kad ih jednom nanjuši ekipa...
Radim ih od naranče, mandarine, limuna, grejpa i meni najdražih klementina. Pazite samo da koru ne režete pretanko, jer se takav arancin brzo isušuje.

Začudo, recept je ultra jednostavan, i traži samo zdravo voće, pregršt šećera i dobre živce.

Obavezno isprobajte, jer vrijedi svake trunke uloženog truda i vremena!


NARANCINI

Sastojci:
1 kg klementina (nikako iz dućana, zbog raznih ...cidnih premaza!)
3 šalice šećera
3 šalice vode

Priprema:
Obavezno nožem ogulite klementine i razrežite koru svake na 16 jednakih dijelova. Stavite kuhati u vodu, tek toliko da ih prekrije, 15-20 minuta na srednjoj vatri, da omekša. Procijedite i bacite vodu (da ode malo gorčine). Zamiješajte šećer i vodu. Lagano zagrijavajte i miješajte da se šećer otopi. Vratite nazad koru i kuhajte na najslabijoj vatri koju možete postići. E, sad treba biti strpljiv, 2-3 sata, dok se sirup gotovo ne ukuha do kraja. Povremeno lagano promiješajte, tek toliko da su svi arancini potopljeni u sirup. Izvadite na rešetku ili papir za pečenje da se preko noći ocijede. Sutra ih uvaljajte u sitni kristal šećer i ostavite još 24 sata da se prosuše.
Čuvajte u dobro zatvorenoj posudi ili vrećici, da se ne presuši.

p.s. umakanje u čokoladu za kuhanje je "opasno". DEBLJA! Ali je mrkli mrak!!


Primjedbe

Popularni postovi