KOTONJATA

Baš je dobro imati darežljive prijatelje, koji ti radosno donesu sve što im otpadne sa stabla, u nadi da ćeš im od toga spremiti neku deliciju. Iako većina otpalog voća u lijepoj našoj uglavnom završi u rakiji, dogodi se da poneko nema nikakve namjere destilacije, a rado bi se riješio truleži...

Godinama grintam da mi je par kila dunja, pa da napravim kotonjatu kao što je starica majka radila, i napokon, upalilo je. Doduše, kad te krene, pa ti donesu 20 kila, a ti nemaš podrum...

Sve u svemu, omogućiše mi dragi kolege isprobati desetak recepata, tako da sad imamo gastro hepeninge čak i na poslu. Znate, ono, stavi cimeta, ne, samo koricu od limuna, a može li manje šećera...

Da ne duljim, donesite, o dragi ljudi, šljiva, jabuka, krušaka, ma sve što vam padne napamet, dobra domaćica sve iskoristi, radije nego da kupi smeće iz dućana!

Idemo po starinski, a vi razradite dalje!


KOTONJATA JEDNOSTAVNA

Sastojci:
1 kg očišćenih dunja
1 kg šećera
komadić cimeta
korica 1 limuna

Priprema:
Dobro operite i očistite dunje, te narežite na osmine, nastojeći zadržati što više kore. Stavite kuhati s komadićem cimeta u malo vode, niti da prekrije dunje. Kad dunja omekša, izvadite cimet i sve dobro smiksajte. Sad dodate šećer i kuhate duuuuugo i laaagaaano. Treba često miješati da ne zagori. Kad se već solidno ugustilo, naribajte koricu limuna. Bitan je moment kad je smjesa već jako crvena i gusta da se kod miješanja vidi dno teće. Prebacite smjesu u oblik koji želite i pustite da se dobro ohladi. Bitno je prosušiti kotonjatu par dana na propuhu, da površina prestane biti ljepljiva. Spakirajte u dobru posudu, obloženo lovorovim listom i trošite razumno.


Primjedbe

Popularni postovi