ZIMNICA ZA SANJU

Čim smo dobili našu malu parcelu gradskih vrtova u VG, počela je rasprava što staviti u naš malecki vrt od 40-ak kvadrata, a da svi doma žele jesti. Tako smo počeli s pomfrijem, kiselom ciklom, popečcima od tikvica, zatim su došle na red vrste za tatu i mamu, pomidore na salatu, pečena balancana, dikoja ljuta paprika za u brudet, blitva pod uje, onda sam "uboja" i par struka raštike za s pancetom, drugarica voli mahune...
Sanči bi da mi to sami konzerviramo, da ovo kupovno joj nije nešto, možemo mi bolje, jeftinije...

Raspravljali smo o ajvaru, satarašu, konšervi, pinđuru... ne to je previše rezanja, sjeckanja, nakuhavanja, traje previše za napuniti 2-3 teglice.

Zatim je drugarica napravila dubinsku analizu potrošnje kiseliša, usporedila je sa svojim željama i pozdravima, te došla do zaključka da MORA biti dovoljno cikle i kornišona, otpilila papriku i ljutiku, pa neka izvolim pronaći recept za kiseljenje. I da slučajno nije zafalilo do idućeg ljeta!

Posijali, posadili, mazimo, pazimo, raste, rodilo i više nego što smo planirali. E, pa sad ja kiselim teglicu po teglicu, kako se čega nakupi. Cikla malo sporije, ali kornišoni navalili ko blentavi, pa sad grintam što mi je jedan struk uvenio, jer bi mogli svi bit malecki i extra klase.

Elem dakle, cijeli postupak je banalno jednostavan i da vam nije napamet palo ne isprobati ovu recepturu. Treba malo pripreme, nešto i sastojaka, ali kad uhvatite ruku napravite 100 teglica za jednu večer. Preporučam raditi u male tegle, jer se potroši za jedan ručak, a odmah dobileje praznu teglu za daljnje eksperimente. Kiselili vi meni!!


KISELA CIKLA

Sastojci za 1 teglu 720 ml :
600 g cikle
1 dcl alkoholnog octa (9%)
3 dcl vode
1 žličica soli (slabija)
1 žličica šećera
1 list lovora
5 zrna papra
5 zrna koromača
1 zrno pimenta

Priprema:
Ciklu operite, nemojte guliti, pa skuhajte u malo posoljenoj vodi. Tek toliko da se vilica malo zabode, da ostane malo tvrđa. Ocijedite, pustite da se ohladi i ogulite. Zatim narežite na 3-4 mm kolutiće, ili ako imate mandolinu obavezno na valoviti nož.
Na dno oprane tegle stavite pola začina, naslažite ciklu do pola i dodajte ostatak začina. Punite do početka navoja. U posudi uzavrite ocat, vodu, šećer i sol, pa vrelo ulijte u teglu, da prekrije ciklu, ali neka nivo bude najviše do početka navoja. Odmah zavrnite poklopac i okrenite cijelu teglu naopako. Za pasterizaciju. Ja ne volim raditi dodatnu sterilizaciju, kuhanjem u vodenoj kupki, jer mi i tako traju najviše pola godine. Ostavite barem tjedan dana da se sve dobro prožme. Koliko god napravite, pojest će se.


Napomena:
S kornišonima je ista stvar, samo što dodam i sjemenke ili cvijet kopra, i dikoju sjemenku gorušice.

Primjedbe

Popularni postovi