NERETVA, GASTRO RAJ!

Što vam je prva gastronomska asocijacija Neretve? Brudet od jegulja i žaba? Liska? (oprosti Vinko). Mandarine? Zapitate li se ikad kako nas doživljava netko izvan Doline, netko tko u stvari nema blage veze što Neretva nudi?
Za mene, koji već predugo živim na hladnom i maglovitom sjeveru, Neretva je gastro raj! Ne, nije to neki lokal patriotizam, već jednostavna činjenica da u ovom mikrokozmosu postoji toliko mnogo sitnih, gotovo nevidljivih i neukom oku nepoznatih gastronomskih bisera, da uživam svaki dan svoga boravka (uvijek prekratkog!). A u zadnje vrijeme postajemo i enološka iber destinacija, zahvaljujući "manijacima" K7 grupe. Kažem manijacima, jer poznam teren prije formiranja vinograda i maslinika i trebaš stvarno manijakalnu upornost za stvoriti nešto toliko dobro.

A sad, po dobrom starom običaju, jedan mikro biser, na Veliki Petak.

BUTARGA

Sastojci:
10 butarganih plotica (ako vam je pojam nepoznat, pravac Neretva)
1 mala kapula (ljutika)
1 česan luka (bijeloga)
maslinovo ulje
peršin, sol, papar

Priprema:
Na dvi žlice ulja zažutiti sitno nasjeckanu kapulu i luk. Na laganoj vatri, da ne gori. Dodati butargu i lagano je pržiti dok ne porumeni. Poštrapati s žlicom dvi vina, posoliti i popapriti. Čim vino iskuha, posuti peršinom, još malo ulja i poslužiti. Ovo je taman za jednog oblapornika, pa dijeljenje ne dolazi u obzir.

Primjedbe

Popularni postovi