SMOKVENJAK

Na tragu jednog starog recepta, koji mi i nije baš legao, odlučio sam napraviti malo drukčiji smokvenjak. Prigoda - ženin rođendan!
A sad za ozbiljno. Žena odlučila da trebam nešto napraviti s "onim pustim suvim smokvetinama koje se vuku po špajzi i samo ih ti jedeš i ničemu ne služe i smetaju i skupljaju prašinu...".
Znajući dotične "želje i ukuse", promijenio sam tradicionalni recept, iskoristio "ono što samo skuplja prašinu" i svi sretni.
Još složio ganaš s cimetom, ušpricao ga u košarice, posuo štaubom...
Ma baš sam jedan divan muž. Ili...

Da ne duljim, obavezno probati, jer je predobro!!

Smokvenjak v1.5

Sastojci:
0,5 kg suhih smokava
10 dkg oraha i malo mljevenih za uvaljivanje
1 naranča
1 bićerin orahovice

Priprema:
Smokve opako usitnite, a ako imate makinu za mljeveno meso - savršeno. Orahe nasjeckajte nožem, ugrubo, ali da nisu preveliki komadi. Nikako samljeti, nije to taj efekt. Pomiješati smokve i orahe, dodati naribanu koru i sok od naranče, te orahovicu. Sad to doooobro izmješati dok ne postane kompaktna smjesa. Ovo je najteži dio! Mokrim rukama oblikujte kuglice promjera 1,5 cm i uvaljajte u mljeveni orah. Mislim, možete uvaljati u što god. Uvijek će biti dobro. Stavite u papirnate košarice i na balkon da se malo prosuši. Polovicu staviti pred goste, a polovicu sakriti. Strašno koliko ti gosti mogu požderati!!

 

Primjedbe

Popularni postovi