ZBAJCANI ZEKO

Nisam već dugo nešto nažvrljao. Ne zbog toga što se nije imalo novih kulinarskih hepeninga, već iz jednostavne želje da se prepustim prirodnom tijeku prispodobe kruha, vina, a nerijetko i mesa. Dodijalo mi se stalno naguravati u teće, s fotićem u ruci, a uželjeh se i otvorenih prostora, za razliku od laboratorijskih uvjeta moje drage kužine.
No, eto, pobježe nam ljeto. Bijaše vrelo, sparno i gastronomski interesantno. Mala crna knjižica recepata se prepunila, pa će mi za jesen trebati nova, značajno deblja. U najavi su gostovanja po raznim obiteljskim gospodarstvima, jematva kreće, a s njom i mile mi gastro-enološke dogodovštine. Ili da parafraziram Grunfa: "Bolje gastro-enološki nego gastro-enterološki!"

Divnu zagrebačku jesen otvaramo divljim zekom, spremljen na tipično bavarski način, na hercegovačkom gruntu u samoborskim goricama. Internacionala! Sve priskrbila i većinu posla odradila Lida, plamen kontrolirao Darac, a ja tek glumio Barbierija, narezao kapulu, ubacio sve u kotlić i gledao na sat. Eh, da, i bumbio chardonay.

Idealan početnički recept za sve sumanute vozače bijesnih terenaca, oboružane jakim prednjim branikom.


ZEC IZ PACA (BAJCA)


Sastojci:
zec (cca 1kg), ili 1kg zečjih butića
2 crvena luka
1 režanj češnjaka
2 klinčića, 1 lovorov list
peršin, malo ružmarina, 

malo timijana, malo kadulje
sol
375 ml crnog vina
pola čaše kvasine
50 gr pancete

2 žlice brašna
1 žlica maslaca ili margarina
1 žlica želea od ribizle (po želji)
višnjevac  (po želji)



Priprema:
Posoljenog zeca marinirati 24h u vinu, kvasini, začinskom bilju, jednom na rezance narezanom crvenom luku i zgnječenom režnju češnjaka.
Meso izvaditi iz marinade i osušiti na kuhinjskom papiru. Marinadu procijediti.
Očistiti drugu glavicu crvenog luka i nasjeći na krupnije kocke. Slaninu narezati na rezance.
U široku posudu staviti maslac, ugrijati ga i kada zapjeni, meso, prethodno uvaljano u brašno, popržiti sa svih strana do lijepe zlatnožute boje. Meso izvaditi na stranu, a popržiti kockice luka i slaninu. Posuti ostatkom brašna i pržiti do lijepe smeđe boje.
Potom meso, poprženi crveni luk i slaninu, te polovinu procijeđene marinade staviti u kotlić i "dušiti" na tihoj vatri oko sat i pol. Ostatak marinade dodati tijekom kuhanja.
Umak završiti s marmeladom od ribizle, a po želji i s malo višnjevca.






Primjedbe

Popularni postovi