ZA ŠAKU KOKOSA
Ne znam kako to izgleda kod vas, ali nama često iza Božića ostane tona sastojaka za izradu kolača, koje više ne možemo ni gledati, a kamoli jesti. Tek ponekad, moju bolju polovicu uhvati napad rješavanja zaliha, da se ne bi, nedaj Bože, pokvarile, presušile, uhvatile plijesan, užestile i tako to.
Ustalo nam je dosta kokosa, neplanirano, pa sam zamolio da nađe nekakav recept za suhe keksiće, koji navodno, manje debljaju. I tako je ona pronašla krasan mali receptić, a u slijedećih mjesec dana smo potrošili barem kilo kokosa, pekući za nas, frendove, kolege s posla. Svi smo oduševljeni.
Mene asocira na miris Coopertona na ljetnoj plaži prepunoj preplanulih curetaka.
Pa sad ti nemoj zagrist?!
KOKOS KEKS
Sastojci:
200 g glatkog brašna
1/2 kućarina soli
1/2 kućarina praška za pecivo
200 g maslaca
150 g šećer
150 g kokosa
par kapi ekstrakta gorkog bajama
Priprema:
Mikserom povežite maslac i šećer, pa dodajte brašno sol i prašak za pecivo. Nakon toga kokos i ekstrakt. Kad se sve ravnomjerno rasporedilo, bacite u hladnjak na pola sata, da se stisne. Oblikujte kuglice veličine oraha i rasporedite na papir za pečenje, solidno razmaknute. Pecite na 150°C, na gornjoj trećini visine, ili na 140°C s puhanjem (konvekcijom), na sredini. Čim malo porumene izvaditi. Bit će vrlo mekani, pa pažljivo vadite. Čim se ohlade, stvrdnut će se. Čim se stvrdnu, navalite!
Ustalo nam je dosta kokosa, neplanirano, pa sam zamolio da nađe nekakav recept za suhe keksiće, koji navodno, manje debljaju. I tako je ona pronašla krasan mali receptić, a u slijedećih mjesec dana smo potrošili barem kilo kokosa, pekući za nas, frendove, kolege s posla. Svi smo oduševljeni.
Mene asocira na miris Coopertona na ljetnoj plaži prepunoj preplanulih curetaka.
Pa sad ti nemoj zagrist?!
KOKOS KEKS
Sastojci:
200 g glatkog brašna
1/2 kućarina soli
1/2 kućarina praška za pecivo
200 g maslaca
150 g šećer
150 g kokosa
par kapi ekstrakta gorkog bajama
Priprema:
Mikserom povežite maslac i šećer, pa dodajte brašno sol i prašak za pecivo. Nakon toga kokos i ekstrakt. Kad se sve ravnomjerno rasporedilo, bacite u hladnjak na pola sata, da se stisne. Oblikujte kuglice veličine oraha i rasporedite na papir za pečenje, solidno razmaknute. Pecite na 150°C, na gornjoj trećini visine, ili na 140°C s puhanjem (konvekcijom), na sredini. Čim malo porumene izvaditi. Bit će vrlo mekani, pa pažljivo vadite. Čim se ohlade, stvrdnut će se. Čim se stvrdnu, navalite!
Primjedbe
Objavi komentar